"Обединени патриоти" предлагат промени във финансирането на организациите на магистратите

  • 04 октомври 2019 10:32

  • 635
  • 1
"Обединени патриоти" предлагат промени във финансирането на организациите на магистратите
©

"Обединени патриоти" предлагат промени в Закона за съдебната власт, чрез които професионалните организации на магистратите да се финансират само и единствено от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства от програми и фондове на ЕС, финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкият финансов механизъм. Това съобщи депутатът Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ на брифинг в парламента.

Забранява се финансирането от държави и организации извън посочените, отбеляза той. "По този начин смятаме, че, от една страна, охраняваме принципа за независимост и безпристрастност при изпълнение на задълженията на българските магистрати, от друга страна - обществения интерес, да бъдат постановявани такива съдебни актове, които не са в угода на определена неправителствена организация или чужда държава, а да са в името на народа, както повелява българското законодателство", коментира Митев.

Лидерът на НФСБ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 посочи, че идеята е средствата за професионалните организации на магистратите да бъдат предоставени само по линия на европейски легитимни организации или Норвежкия механизъм. "Предложението ни е съвсем естествено, то не е продиктувано само от последния случай с предсрочното освобождаване на един брутален убиец, то е свързано и с една порочна практика, която се установи в последните десетилетия, на която трябва да се сложи край, точка", коментира той.

Съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов каза, че не претендират за авторство на този текст, защото той вече е дебатиран в зала. "За съжаление, на мнозинството тогава не му стигнаха силите да удържи на външния натиск", коментира той. Веселинов спомена и за втори случай с намеса на Българския хелзински комитет - този с предсрочното освобождаване на осъдения за убийство Борислав Динков, който станал известен след разследване на "Правен свят".

Последвайте канала на

Novini.bg
635 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.04 | 11:27

1

Абсолютно -ДА!

Добави коментар

Водещи новини