Как се справиха играчите на политическия терен през 2019 г. (Трета част)

  • 20 декември 2019 09:30

  • 2839
  • 22
© Novini.bg

Това беше година, която затвърди определени тенденции, а не година на променени тенденции. Това каза в интервю за Novini.bg политологът Страхил Делийски.

Неща, които забелязваме като политически тенденции през последните години, се възпроизведоха и тази година - и като взаимоотношения между политическите субекти на равнището на личната конфронтация, а не на големия стратегически и политически сблъсък, и като отношения между политическите субекти и бизнеса – имахме няколко много ясни знака за доста хармонични отношения между едрия бизнес и политическия елит. Продължава тенденцията за задълбочаване на социо-икономическите неравенства в България, продължава тенденцията на задълбочаване на кризата на доверие към политическите институции, в частност политическите партии, продължава тенденцията на фойерверки на политическия пиар, чиято цел е по някакъв начин да себере тези два разделени свята – на политическия елит и на гражданите. Може да обобщим, че това е година на продължаващите по-скоро негативни тенденции, заяви Делийски.

Кои бяха най-значимите събития за българите през 2019 г.?

Няма как кризата на доверие към политическите партии да не се отрази на самите политически партии, особено в изборна година, посочи политическият анализатор.

ГЕРБ

Доверието в ГЕРБ спада, което е свързано и с вътрешни, и с външни причини. Тенденцията за ерозия на доверието и за вътрешнопартийно напрежение е очаквана, защото ГЕРБ имат почти цялата власт, а и достатъчно дълго са в управлението, за да се получи ефектът на умора. За тези 10 години в ГЕРБ се създаде един политически елит, който вече е готов да капитализира своето участие в политиката и да започне да иска определен тип политически и властови позиции, което го сблъсква със стария елит на ГЕРБ и това води до напрежения. Партия като ГЕРБ несъмнено стига до един момент, в който започва да издъхва политически, ако не се реформира. Реформирането на една партия обаче най-често и най-ефективно минава през оставането в опозиция, само че по силата на това, че ГЕРБ е партия на властта, едно евентуално минаване в опозиция в следващите година-две може да доведе до повече центробежни сили, отколкото би трябвало реформирането да спре.

Успешна, но с много предизвикателства, определи годината за ГЕРБ Даниела Дариткова

БСП

БСП не се развива като масово призната политическа алтернатива, така че да може да оспори ефективно доминацията на ГЕРБ. Едва ли БСП ще има нов лидер. Изглежда, че Корнелия Нинова е овладяла вътрешнопартийните механизми за възпроизвеждане на лидерската си позиция. Нещо повече, цялата местна кампания не беше кампания за местни избори, а беше кампания по преизбирането на Нинова за лидер на БСП. Вътрешната опозиция няма достатъчно ресурс на този етап, няма достатъчно разпознаваемо лице, което да олицетвори промяната, и сякаш липсва ясна алтернативна визия за това как трябва да се развива БСП. В този смисъл не очаквам промени на лидерския пост в БСП, което не означава, че БСП е в добър политически тонус. БСП на Нинова се занимава повече със себе си, отколкото с това, с което една партия трябва да се занимава, още повече пък лява партия – да акумулира социален интерес, да представлява определен тип социални общности и да представи техните интереси на полето на политиката.

БСП през 2019-а: Не можахме да свалим ГЕРБ, но подобряваме резултата

Обединени патриоти

Патриотите като коалиционен формат сякаш свършиха своята работа, легитимираха третия кабинет на Борисов, а всеки такъв ситуационно създаден политически формат, има срок на годност и след него се разпада. Още повече, че в контекста на изборите всяка една от партиите в коалицията Обединени патриоти трябваше да демонстрира еманципирана политическа физиономия, за да привлече избиратели, което ги вкара в конфликт.

Сидеров намеси вселенския баланс и кармата в отношенията си с Каракачанов и Симеонов

ДПС

В ДПС нещата зависят до голяма степен от волята на почетния председател. Партията следва своите политически цели и стои относително стабилно. Там бяха спрени част от процесите на дезинтеграция. Трябва да кажем, че за пореден път ДПС е в приличен политически тонус в сравнение с останалите партии. Те могат едновременно да играят ролята на опозиция, особено на патриотичната част от коалицията, и в същото време да подкрепят коалицията в ключови аспекти на публичните политики, какъвто е например бюджета.

ДПС избира нов председател през април

Предсрочни избори?

Колкото повече време минава, вероятността този кабинет да изкара цял мандат става по-голяма. Тук не става дали едно правителство ще изкара пълен мандат или не, въпросът е какво прави в този мандат. Продължавам да смятам, че след три години от началото на този кабинет неговата свръхцел е да имаме кабинет. Стратегическата, реформистка, управленска линия липсва. Основното достойнство на този кабинет е, че съществува – на базата на различен тип компромиси, баланси в парламентарното мнозинство. Струва ми се, че от кабинет, чиято основна цел е да не се разпадне, не може да се очакват кой знае какви сериозни управленски движения.

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
2839 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Ивайло

2019.12.20 | 17:52

22

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.12.20 | 13:37

21

Или накратко, Бойко eбa майката на червените пачаври и педераси хахахаа

извън темата

2019.12.20 | 13:35

20

благодаря на селяндурите, че се изнасят от милата ни , родна София!!!!! НЕ се връщайте!!!!!!!!!!

Глас народен

2019.12.20 | 13:00

19

Боклуци, не ви стиска да побликувате истината! Продажни драскачи, подлоги на мръсните, оядени, само доволни, крадливи, мафиот ски мутри, които сте качоли на портрет чета.

Да свалим осралите се до шия

2019.12.20 | 11:57

16

седесарски негодници, до кога ще ги храним ти я сини търтеи.

к

2019.12.20 | 12:28

18

Колкото хранихме червените терористи?

Оценка (2-) за СДС

2019.12.20 | 12:09

17

Седесарският преврат превърна сплотената ни нация от равнопоставени пред закона собственици на България в класово разделено африканско племе.

Путин основен претендент

2019.12.20 | 11:56

15

за мъж на 2019-та, заслужено.

Братушката Путин поканен

2019.12.20 | 11:55

14

на концерт на българите в Крим под надслов: "Винаги заедно", само така сънародници.

Братска Русия

2019.12.20 | 11:53

13

направи котило на брадатите костовистки от ИГИЛ в Сирия на прах и пушек. С точен удар на руските касетни бомби е бил вдигнат във въздуха вертеп на главатарите на ИГИЛ. Так держать, братушки.

Велика Русия

2019.12.20 | 11:51

12

разбира мъката на българите под седесарска диктатура и ще помогне ьда се избавим от нея. Дано братята вкарат Новичок в седесарския бардак на Раковска 134 та да избият сините плъхове.

Добави коментар

Водещи новини