Отчетено е изпълнението през 2018 г. на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма

  • 02 октомври 2019 12:10

  • 167
  • 0
Отчетено е изпълнението през 2018 г. на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма
© Novini.bg

Правителството одобри Отчет за изпълнението на дейностите от Плана за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма (2015-2020 г.) през 2018 г. и на План за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма (2015-2020 г.) през 2019 г.

Предотвратяване на радикализирането на нови лица, участие на вече радикализирали се такива в програми за дерадикализация, преустановяването на разпространяването на терористична пропаганда и речи, подбуждащи към омраза, заплахи като „саморадикализация чрез интернет“, и „(завръщащи се) чуждестранни бойци“, рискът от прояви на десен екстремизъм са очертаните предизвикателства. Всичко това налага обединяване на националните и международни усилия за тяхното противодействие.

Стратегията за противодействие на този вид престъпления, приета с Решение на Министерския съвет, е отговор именно на това разбиране. В документа е заложен мултидисциплинарен подход, надхвърлящ традиционните методи за правоприлагане и ангажиращ широк кръг държавни институции и гражданското общество. На базата на него са разработени и се изпълняват съответните годишни планове. В тях се конкретизират дейностите на съответните министерства, съобразно предмета и обхвата на компетентностите им, в зависимост от набелязаните цели и разполагаеми ресурси. 

Последвайте канала на

Калина Христова
167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини