Илияна Йотова: Мирът не е даденост, всяка наша мисъл и действие трябва да са насочени към опазването му

"Нашето поколение е поколение на мира – приемаме го за постоянна величина, върху него градим живота си. Но мирът не е даденост и всеки ден всяка наша мисъл и действие трябва да са насочени към неговото опазване“ това каза вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , в своето обръщение по време на церемонията по отбелязване на Международния ден на мира в София днес.

Събитието бе организирано от Дружеството за ООН в България и Съюза на ветераните от войните за България, с традиционната подкрепа на Столична община.

„Преговори трябва да води всеки вътре в душата си с ясната отговорност пред бъдещето на планетата“, допълни още вицепрезидентът.

Посланието на тазгодишния Международен ден на мира е „Природата не води преговори“ и се отбелязва със събития по целия свят. В реч, прочетена от българските младежки делегати към ООН Богомила Корманова и Минко Даскалов, Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно акцентира върху „новата опасност, пред която е изправен света – климатичната криза, която заплашва нашите сигурност, прехрана и живот“.

В посланието си Гутериш призовава „предприемете конкретни действия спрямо климата и го изисквайте от вашите лидери. Това е надпревара, която можем и трябва да спечелим.“

Приветствия от страна на домакините отправиха заместник-председателят на Дружеството за ООН в България проф. Петранка Филева и доц. д-р Иван Сечанов – председател на Съюза на ветераните от войните на България. В посланието си министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на призовава да бъдат укрепени устойчивостта на икономическите и социалните ни системи.

„Действия за климата днес зависят от индивидуалните действия на всеки един от нас. Действията за климата са нужни днес, за да може да има утре! Действия за климата са действия за мира!“ С тези думи завърши поздравителният адрес на първия ни дипломат.

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, заяви, че приоритет трябва да бъдат усилията за намаляване на въздействието на околната среда върху децата и младежите. Ливадийско послание за мир бе прочетено от Алексей Новосьолов, съветник по културните въпроси на Посолството на Руската федерация.

В събитието по традиция бе включена и художествена програма, в която участие взеха деца от вокално-театрална формация „Врабчета“, ученици от Частно средно училище „Увекинд“ и ученици от 106 ОУ. Инициативата по отбелязването на Международния ден на мира е част от честването му по целия свят. У нас по традиция се провежда от над 10 години и се организира от инициативен комитет, включващ Дружеството за ООН в България, Съюза на ветераните от войните на България, съвместно с обществени, патриотични и младежки организации, с подкрепата на ученически и студентски клубове.

Коментари

  1. 2019.09.21 | 06:52

    Робовладелеца иска робите да са мирни и изълнителни.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет