Илияна Йотова: Ако някой смята, че сериозната мигрантска вълна е преминала, гледа наивно на нещата

  • 26 септември 2019 12:06

  • 709
  • 1
Илияна Йотова: Ако някой смята, че сериозната мигрантска вълна е преминала, гледа наивно на нещата
© Булфото (архив)

Колкото и да не се говори в страната ни, с 32 процента спрямо 2018 г. се е увеличил отново притокът на бежанци към Гърция. Той рефлектира и върху българо-гръцката граница и ако някой смята, че сериозната вълна на мигрантските потоци е преминала, би трябвало да гледа доста наивно на нещата, коментира вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на конференцията "Има ли ЕС потенциал да бъде самостоятелен глобален играч?". Дискусията в София е организирана от Института за икономика и международни отношения и фондацията "Фридрих Еберт".

По думите ѝ политиката на ЕС за разрешаване на кризата с миграцията не е достатъчно адекватна. Един мандат на ЕК току що приключи с почти никаква промяна в тези политики. Не намериха смелост да променят Дъблинското споразумение, не намериха достатъчно смелост да приемат целия пакет за политиката за убежище. Бих направила една прогноза, че и намеренията, които има в тази посока, и политиките, които са заложени, определено не са в посока на интересите на страните от външните граници на ЕС, каквато е и България - специално за приемането на мигрантите и за първата страна на приемане, посочи Йотова.

По думите ѝ продължава да стои с голяма тревога и все още нерешен казусът "Шенген". Напоследък извън темата за България и Румъния, стои и още едно намерение на част от държавите, говорителят на тази тенденция е Макрон - за преразглеждане на Шенгенското пространство, за частично връщане на контрола по границите, разбира се в контекста на цялостното укрепване на външните граници на ЕС, засилване на позициите на Фронтекс, отбеляза вицепрезидентът.

Европа изпада в странна ситуация, в която САЩ въвеждат определено протекционистки мерки, Китай и Русия отдавна правят това, а ЕС продължава да говори за либерализация на търговията и за сключване на споразумения, коментира бившият външен министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска. Той е скептичен дали това е печеливша позиция и ще помогне на европейската икономика.

Нямаме наша собствена външнополитическа стратегия, коментира заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин. Ние преди всичко сме потребител, а не генератор на идеи за външната политика на ЕС, посочи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
709 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.26 | 17:02

1

Тая с 1,5 см високото чело повтаря новите от CNN и BBC с два три дена закъснение!
Няма ли кой да й каже на тая комунделска ш.утка, че е ПРОСТО смешна!

Бесепарските боклуци няма ли най сетне да разберат, че и други ВЕЧЕ могат и знаят чужди езици, а не само техните копелета, които те пращаха из света да отхърлят поне малко вродената им селяния и простотия!

Добави коментар

Водещи новини