Теменужка Петкова: Защитаваме националните ни интереси, отношенията ни с Русия са добри

Обсъждахме с руските ни колеги много важни въпроси в областта на енергетиката, на спорта, на селското стопанство, на туризма. Решенията, които се взимат в рамките на Междуправителствената комисия са възможно най-доброто за България. Защитаваме националните си интереси, но не е ставало дума за т.нар. шпионски скандал. Категорични сме, че той не се е отразил на отношенията ни с Русия. Това заяви енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в ефира на бТВ.

"От началото на процеса за Турски поток досега всичко е извършено в рамките на законодателството и не виждам причина да има проблеми. Беше направена промяна в енергийната стратегия на страната и този проект е сред стратегическите. Нямаме време за губене, трябва да започнем реални строителни дейности. От 1 януари 2020 година трябва да тече газ по тръбата, но тази дата няма как да бъде изпълнена, ще направим всичко възможно да съкратим сроковете. Много скоро трябва да бъдат завършени първите 11 км, след това е налице съществуваща инфраструктура", обясни още Петкова.

Попитана дали ще се плащат милиони левове като санкции, тя бе категорична, че не. "Нека българските граждани да бъдат спокойни. Няма клаузи за санкции в договорите", категорична е тя.  "Не се отказваме от транзитните такси след 2030 година, направили сме икономически анализ и това, което се показва от тях е, че ще получим над това, което ще е като приход от такси.  До 250 дни трябва да бъде изграден проекта. В началото на 2020 година трябва  да сме готови. На никого нищо не се подарява, а отстояваме нашия национален интерес. Никой няма интерес да има едни празни тръби. Ще изискваме това, което се дължи по договор, разбира се. Тръбите са наши, решението е наше, трябва да реагираме адекватно и да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа. За Турски поток даваме близо 2 млрд. лева. А ще спечелим над 9 млрд. лева. Това е в пъти повече от всеки друг вариант", обясни още енергийният министър.

На въпрос дали ще се случи АЕЦ "Белене", тя заяви, че много се надява. "Надявам се да има възможност за един успешен изход от този казус. Държавата ще участва в този проект - ще имаме блокираща квота, също и като собственик на материалната база. Интересът е много голям и заявките са направени за срок от 20-25 години. Северна Македония иска да купува 10% от произведения ток за целия живот на централата. По отношение на процедурата - до средата на 2020 година трябва да приключи", обясни министър Петкова.

"До 30 години е удължен животът и на двата реактора на АЕЦ "Козлодуй", каза тя.

Коментари

 1. 2019.09.20 | 09:54

  Отношенията ни със Запада трябва да са добри. Когато бяхме съветска провинция гледахме запада, сега сме с цивилизования свят и гледаме Русия. Все наопаки, все наобратно.

 2. 2019.09.20 | 09:31

  ЗАЩО БОЙКО БОРИСОВ ПУБЛИЧНО ЗАЩИТАВА САМО ВРЪЗКИТЕ С РУСИЯ? ЗАЩО НИТО ВЕДНЪЖ ЗА 10 ГОДИНИ НЕ Е НАПРАВИЛ ИЗКАЗВАНЕ, ЧЕ ИСКА ПОДОБРЯВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ НИ В БИЗНЕС, ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, КУЛТУРА СЪС САЩ НАПРИМЕР? ИЛИ С ФРАНЦИЯ? ИЛИ С ВЕЛИКОБРИТАНИЯ? ИЛИ С ГЕРМАНИЯ? ИЛИ С ИСПАНИЯ? ЗАЩО САМО С РУСИЯ?

  1. 2019.09.20 | 09:53

   Загуби от блокиране на Русия ще има само за руските шпиони.

  2. 2019.09.20 | 09:48

   защото реклама сенправи на некачествен продукт. или гузен негонен бяга. от ГОРЕ му казват БЛОКИРАЙ русия. и той го прави въпреки загубите. и затова има нужда да сеноправдава пред лошия матеял.

 3. 2019.09.20 | 09:47

  Oтношенията ни с Русия...бяха добри!Но ГЕРБ направи всичко възможно да се влошат,слугувайки на командите от Белият дом...!

 4. 2019.09.20 | 09:33

  "Другарко-госпожо" Петкова,КОЛКО човека "работят" все още на ЯСЛАТА "Белене"? КАКВИ заплати вземат? КАКВО стана с ПАПКИТЕ написани от Вас за "Белене",преди да станете "министър"????

 5. 2019.09.20 | 09:32

  nacionalni interesi ovco grobarska se zashtitavat kogato ima nacia a vie nashata nacia i suverenitet go prodadohte na evro pederasite ta ne te razbiram kakvo zashtitavash osvem goliamata si zaplata.

 6. 2019.09.20 | 09:16

  Защитаваме националните интереси на Турция.

  1. 2019.09.20 | 09:30

   ЗАЩИТАВАМЕ РУСКО-ТУРСКИТЕ НАЦИНАЛНИ ИНТЕРЕСИ.

 7. 2019.09.20 | 09:30

  ЗАЩО БОЙКО БОРИСОВ ПУБЛИЧНО ЗАЩИТАВА САМО ВРЪЗКИТЕ С РУСИЯ? ЗАЩО НИТО ВЕДНЪЖ ЗА 10 ГОДИНИ НЕ Е НАПРАВИЛ ИЗКАЗВАНЕ, ЧЕ ИСКА ПОДОБРЯВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ НИ В БИЗНЕС, ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, КУЛТУРА СЪС САЩ НАПРИМЕР? ИЛИ С ФРАНЦИЯ? ИЛИ С ВЕЛИКОБРИТАНИЯ? ИЛИ С ГЕРМАНИЯ? ИЛИ С ИСПАНИЯ? ЗАЩО САМО С РУСИЯ?

 8. 2019.09.20 | 08:45

  БЛЯ . БЛЯ !!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет