Плевнелиев: Има вакуум между университетите и бизнеса

  • 19 март 2012 09:48

  • 1021
  • 6
Плевнелиев: Има вакуум между университетите и бизнеса
© Булфото

Университетите, младите хора гъмжат от идеи и тези идеи трябва да намерят своята реализация в България.

Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното при откриването на инициативата "Мениджър за един ден 2012".

По думите му, това, че над 150 000 млади хора са участвали в инициативата досега, доказва, че в България не само младите хора, но и мениджърите и политиците търсят начин и могат да бъдат полезни. "И като мениджър, и като министър, и като президент участвах и имам намерение да участвам в тази инициатива. Радвам се, че за първи път ще имаме и "президент за един ден". По този начин институцията се отваря и показваме, че и президентството работи за каузата, а тя е, че младите хора могат да бъдат мениджъри, могат да бъдат политици, могат да бъдат президенти”, посочи държавният глава.

Според него университетите трябва да се отворят за бизнеса. "Младите хора са бъдещите предприемачи. Предприемачеството е нещо вдъхновяващо. Да, има риск, но в живота не успяват тези, които не поемат риск. Сблъскваме се с един съществен вакуум в отношенията между бизнеса и университетите. Мнозинството студенти напускат университетите, без да имат нито един час практика, без какъвто и да е досег с реалния сектор. Не може да има успешна компания, която да не е отворила вратите си за младите, образованите, иновативните. Няма как да е успешна една компания, която да не използва достиженията на науката и съвременните технологии. Но също така няма и успешен университет, който не работи в тесни връзки с бизнеса и с центрове за кариерно развитие”, подчерта президентът.

"Младите хора търсят всяка възможност за реализация. Всяка велика компания е започнала с една добра идея, която е намерила подходяща идея. Университетите, младите хора гъмжат от идеи и тези идеи трябва да намерят своята реализация в България. Основна е и ролята на държавата. Успехът се постига с много труд и постоянство", каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

В рамките на инициативата, организирана от Junior Achievement Bulgaria, петима младежи ще имат един пълен работен ден в президентската администрация и ще се запознаят отблизо с работата на държавния глава и на неговия екип.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1021 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Бичето

2012.03.20 | 13:58

6
Плевнелиев: Има вакуум между университетите и бизнеса Аз се сещам за още едно място където вакума е тотален ама ще ви оставя да се сетите сам г-н Президент !

2012.03.20 | 13:58

5
Къде няма вакум в България бе? Между депутати и правителство ли, между правителство и народ ли и т.н.? Най - големият е в голямата глава на авера ти. Цял свят разбра , че царят ни е гол, само ние не можем.
Гошо

2012.03.20 | 13:58

4
Вакум в главите на Българските политици и черни дупки в джобовите има
Tuba

2012.03.20 | 13:57

3
Има вакуум в главата му на Плевнята.
Komunist

2012.03.20 | 13:41

2
Другарю Плевнелиев , има вакум между нормалното съзнание на мениджера създаден като капиталист в една нормална среда на пазарното общество и нашите назначени капиталисти.Те се страхуват от младите кадри с интелект и знания, защото са парвенюта.Дори във вашата фирма минаваш на интервю само , ако имаш препоръка на бай еди кой си. Немската диплома плаши вашите подчинени и самия вас, а тя е най-добрата препоръка , особено когато е отлична.Помисли си над този казус и тогава прави анализи.При показани добри резултати от теб в мисловната дейност , ще мина на Вие!

2012.03.20 | 06:36

1
И понеже има вакуум ще стартираме програма, която да помогне за прескачането на този трап от образователната система към бизнеса. В тях никой няма да повярва и всеки ще е скептичен, ще усвоим едни пари, които ще ни се отпуснат, ГЕРБ ще са велики и това, че всеки сам ще се спасява е ясно.........А това, че има вакуум понеже никой не вярва в нищо и липсва всякакво уважение - за това ще си затворим очите, а че поведението на същите онези, които ни "променят", които подобряват положението ни е не селско (няма нищо лошо да живееш на село), а просташко, нагло и не могат да говорят и им липсва всяква интелигентна визия - е не е важно. А ние трябва да вярваме в тези хора, същите ония, на които нямат преди всичко възпитание, после образование (дипломите могат да си ги държат в тоалетната по нужда, ако се наложи). И пак ще искат от бройлер да порасне лебед. Еми да почнат да създават условия за лебеди, но ще са им необходими повече от 20 години, а на никой не му се занимава да мисли в дългосрочен план. Искам да споделя, че лекции и семинари на тази тема се провеждат често и Плевневлиев не открива топлата вода и не той се е сетил за този проблем - той просто е човека, чийто глас ще бъде чут. Има толкова много хора, които работят по този въпрос и жалкото е, че не са българи, а чужденци, които искат да отворят очите на българите как се прави бизнес, защото за тях е важно икономиката да се движи в тази държава, която вече е част от ЕС.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини