Фандъкова: Направихме голяма промяна в общинското здравеопазване на София

  • 19 септември 2019 11:28

  • 953
  • 5
© Novini.bg

През всичките тези години беше направена наистина голяма промяна в общинското здравеопазване на София. Това каза пред журналисти кметът на София и кандидат за нов мандат като столичен градоначалник Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, която провери реновираната клиника по обща хирургия в Първа градска болница, предаде репортер на Novini.bg. С инвестиции на Столичната община  е извършено реновиране на клиниката по ендоскопска и обща хирургия на Първа градска болница и е закупена нова ендоскопска апаратура за диагностични и терапевтични процедури.

През първите години ни се наложи да спасяваме общинските болници. Те бяха включени в здравния фонд, част от тях бяха приготвени за приватизация. Това, което направихме, е да ги подкрепим, да намерим добри управители и да изчистим задълженията, тъй като всички общински болници и ДКЦ-та бяха в много лошо финансово състояние, заяви Фандъкова.

Сега виждаме съвсем друго общинско здравеопазване. 55 млн. лева сме инвестирали в общинското здравеопазване само за последните четири години. Това са средства за инвестиции, оборудване и средства за дофинансиране. Това е сериозна помощ, защото най-важното за болниците е да могат да привличат и поддържат добрите си екипи, отбеляза столичният кмет.

Нашето желание е да продължим с инвестициите, но в същото време и по-сериозно да работим върху модернизацията на болниците, каза Фандъкова, като посочи, че от началото на годината Столична община е инвестирала в Първа градска болница 600 000 лева.

Инвестираме не само тук, но и във всички общински болници, в част от общинските ДКЦ-та, в доболничната помощ. Смятам, че това е изключително важно за града. Във време, в което се говори за закриване на болници в страната, ние успяхме да направим така, че нашите болници постепенно да станат конкурентни, добави тя.

Успяхме да убедим различните политически сили в Столичния общински съвет, че общинското здравеопазване трябва да се развива с консенсус, защото е важно за хората. Продължаваме с идеите за модернизация, затова поканихме нови хора в екипа. Проф. Иво Петров се съгласи да се включи в работата на следващия Столичен общински екип със своята експертиза и с идеите, с които идва като един от най-добрите лекари и мениджъри, съобщи Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Консенсусът е най-важен не само за здравеопазването, но и за страната, заяви проф. Петров. Трябва да работим в консенсус, за здравето на хората и това наистина е нашата мисия. Ние като лекари правим всичко възможно за нашите пациенти, а когато имаме и подкрепа от институциите, това се получава още по-ефикасно. Това, което се прави днес в Първа градска болница, е добър пример, изключително благоприятно е за пациентите. Много е постигнато, но има и още много какво да се прави. Отдавна ми е мечта въвеждането на модерните електронни методики и личната електронна здравна карта, за която отдавна говорим, но все още не е станала факт. Смятам, че с усилията на общината, с подкрепата на институциите и на директорите на болниците това може и трябва да бъде постигнато, посочи проф. Иво Петров.

Последвайте канала на

Novini.bg
953 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.09.19 | 13:02

5

bravo grobarska podlogo no ne na grob a ma maika ti hemafrodit deto e ocucila takav pederas kato teb.

Ерни

2019.09.19 | 12:55

4

Браво. ГЕРБ номер 1. София си избира отново, Фандъкова. София помни 2013 година. Година и половина протести, а Манолова се присмиваше на хората отстрани.

Ееееее-ха-ха-ха

2019.09.19 | 12:12

3

Бойко Борисов - Тиквата:"Само най-глупавите са в държавната администрация". Ми тия всичките са негови, тоя си заби автогол като легендарния Вуцов на световното 1966-та. Тъпотата и тиквеността са нелечими. Схех, како Надке, ама не е смешно, такъв ни се изтипоса за старши.

Само СДС

2019.09.19 | 12:02

2

Верно е, превърнахте здравето на народа в бизнес и всичко е вече е платено, като че не си в болница, а в хотел на Таити. Седесарската демокрация победи, а народът гине.

2019.09.19 | 12:02

1

sandakova ha da ostavim na horata da govoriat kakvo si napravilia ti za tiah tce mai niamat takiva spomeni a lukomite gi ostavi za ciganskiat premier na nego gi raztiagai.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини