Борисов: С "Балкански поток" оставаме в газовата игра, иначе - тап-танап, потоците ни заобикалят

На церемония в Министерски съвет "Булгартрансгаз" подписа договор за газопровода "Турски поток" със саудитската фирма "Аркад", предаде репортер на Novini.bg

Стойността му е 1,1 млрд. евро, а срокът за реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия.

Проведоха се много срещи, включително и с руските партньори. Това е т.нар. "Балкански поток". Огромни усилия ни струваше, но при една много прозрачна и честна процедура държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре почваме изпълнение, каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на церемонията по подписването.

В момента изграждаме интерконектора с Гърция. През септември сигурно ще пуснем за 30 млрд. кубически метра огромно съоръжение. Докато някои питаха какви са ни отношенията със съседите, със Саудитска Арабия, днес подписахме договора за изпълнение и той ще бъде изпълнен в съвсем кратки срокове. 90% от тръбите вече са в България, тръгват по трасето. Финансирането е осигурено от държавната компания на Саудитска Арабия, това е огромна инвестиция. Понеже всеки ден съм обещал заводи, газопроводи, училища, депа, пречиствателни станции, за да си личи "провалът" по-хубаво - това, което никой не вярваше и никой нямаше да направи. Дори с моето всепризнато чувство да скромнича – личните ни отношения с престолонаследника и с краля на Саудитска Арабия направиха проекта възможен. А помните, когато стартираха моите "честни" политически опоненти проекта "Южен поток", той беше спрян не заради друго, а заради корупция и обществени поръчки, проведени по непрозрачен начин, заяви Борисов.

През България ще тече газ и от Русия, и от нашите съседи, и втечнен газ от интерконектора. Изпълнител ще е този консорциум на държавната компания на Саудитска Арабия. Ако видим много зор с цената на бензина, ще ви караме и по малко бензин да пускате по него, обърна се министър-председателят към представителите на саудитската компания, като уточни, че думите му са в рамките на шегата.

Ще спечелим от този проект, защото оставаме в газовата игра. Иначе, TAP, TANAP (газопроводи - б.р), потоците обикалят покрай България. След спирането на "Южен поток" по време на предишното правителство заради корупция и прекратяването по вина на Запада на "Набуко Уест", където ние бяхме моторът, всички газови потоци обиколиха България. Ще печелим от транзитни такси - след като се изплати, газопроводът ще си остане български. И най-вече, нашите съседи от Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат алтернативен газ. Плюс интерконектора с Гърция оставаме на картата на газопразпределението, иначе просто изчезваме, подчерта Борисов.

В сравнение с "Южен поток", цената на този газопровод е с 1 млрд. надолу, добави той.

 

Коментари

 1. 2019.09.18 | 12:42

  Може ли бензина направо да го пуснете от крана за топлата вода, щото ние и без това нямаме от години топла вода? А в банята, до водомера, ще турим и бензиномер.

 2. 2019.09.18 | 12:46

  ей ганьо, саудитците ще ти пускат само ислямисти бе тиквеник. ще режат глави и ще викат алаху икбар. изпърдяната ти колониална демокрация ще направят на ислямски халифат и ще живееш не според европедераските ценности а според шерията. ще ни върнат в османските времена за да си припомнят плиткоумниците робство ли е било, рай ли е било.

 3. 2019.09.18 | 12:46

  Ще караме саудитците нещо да направят. Това звучи точно по боковски. Т.е казал е нещо, което нищо не означава.

 4. 2019.09.18 | 12:46

  Да,ама те не свалят цената!!!

 5. 2019.09.18 | 12:48

  А и да я свалят нашите ще я вдигнат!!!!

 6. 2019.09.18 | 12:50

  тоя простак изтърва проекта да влезе в българия. сега ще плащаме на турците такси и ще ни държат кранчето. тъпанар на N фактуриел.

 7. 2019.09.18 | 12:50

  Да живее Русия и Бойко без газ сме в 18век.

 8. 2019.09.18 | 12:54

  hem smeshnki hem ciganski glupav premier ti bokluk vinagi si izvan igrate tce si lakom i si sluga na evropeiskite hemafroditi i pederasi za tova rusia vinagi shte te zaobikalia.

 9. 2019.09.18 | 12:57

  ТАП ТАНАП ?????? ТИПИЧНО В НЕГОВИЯ ПРОСТАШКИ СТИЛ.НЕЩО КАТО ТАТУФ ТАТУФ????

 10. 2019.09.18 | 13:09

  Ми защо тогава спряхте южен поток? Сега вместо Турция да ни плаща, ние ще и плащаме! Национални предатели!

  1. 2019.09.18 | 13:35

   ПИТАИ БСП ОРЕШАРСКИ ЗАЩО СПРЯ ЮЖЕН ПОТОК И ФАЛИРА КТБ

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет