Борисов: С "Балкански поток" оставаме в газовата игра, иначе - тап-танап, потоците ни заобикалят

На церемония в Министерски съвет "Булгартрансгаз" подписа договор за газопровода "Турски поток" със саудитската фирма "Аркад", предаде репортер на Novini.bg

Стойността му е 1,1 млрд. евро, а срокът за реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия.

Проведоха се много срещи, включително и с руските партньори. Това е т.нар. "Балкански поток". Огромни усилия ни струваше, но при една много прозрачна и честна процедура държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре почваме изпълнение, каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на церемонията по подписването.

В момента изграждаме интерконектора с Гърция. През септември сигурно ще пуснем за 30 млрд. кубически метра огромно съоръжение. Докато някои питаха какви са ни отношенията със съседите, със Саудитска Арабия, днес подписахме договора за изпълнение и той ще бъде изпълнен в съвсем кратки срокове. 90% от тръбите вече са в България, тръгват по трасето. Финансирането е осигурено от държавната компания на Саудитска Арабия, това е огромна инвестиция. Понеже всеки ден съм обещал заводи, газопроводи, училища, депа, пречиствателни станции, за да си личи "провалът" по-хубаво - това, което никой не вярваше и никой нямаше да направи. Дори с моето всепризнато чувство да скромнича – личните ни отношения с престолонаследника и с краля на Саудитска Арабия направиха проекта възможен. А помните, когато стартираха моите "честни" политически опоненти проекта "Южен поток", той беше спрян не заради друго, а заради корупция и обществени поръчки, проведени по непрозрачен начин, заяви Борисов.

През България ще тече газ и от Русия, и от нашите съседи, и втечнен газ от интерконектора. Изпълнител ще е този консорциум на държавната компания на Саудитска Арабия. Ако видим много зор с цената на бензина, ще ви караме и по малко бензин да пускате по него, обърна се министър-председателят към представителите на саудитската компания, като уточни, че думите му са в рамките на шегата.

Ще спечелим от този проект, защото оставаме в газовата игра. Иначе, TAP, TANAP (газопроводи - б.р), потоците обикалят покрай България. След спирането на "Южен поток" по време на предишното правителство заради корупция и прекратяването по вина на Запада на "Набуко Уест", където ние бяхме моторът, всички газови потоци обиколиха България. Ще печелим от транзитни такси - след като се изплати, газопроводът ще си остане български. И най-вече, нашите съседи от Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат алтернативен газ. Плюс интерконектора с Гърция оставаме на картата на газопразпределението, иначе просто изчезваме, подчерта Борисов.

В сравнение с "Южен поток", цената на този газопровод е с 1 млрд. надолу, добави той.

 

Коментари

 1. 2019.09.19 | 12:23

  Боко за малоумни ли ни има.Забрави че заради него спряха Южен поток по време на неговото управление и как по телевизията питаше запада ,че ги послушахме и сега какво ще правим.А за транспортни такси ще изгубим много защото Турция изтолзва в пъти повече газ от Сърбия и Македония.Така че стига вече с тези лъжи

 2. 2019.09.18 | 16:00

  Руски газ няма за нас, особено след шпионския гаф.

  1. 2019.09.19 | 11:43

   Като си глупак, по добре да не го изявяваш, другарю.

 3. 2019.09.19 | 09:51

  ОГРАБИХА ВИ С ОЩЕ 2 МИЛИАРДА И КУСУР И ВИ КАРАТ ДА СЕ РАДВАТЕ!!!

  100г. няма да стигнат за да изтърпи наказанията си Борисов за погрома, който извърши над България!!!!!!

 4. 2019.09.18 | 15:46

  Ватенки прости, Южен Поток беше спрян заради КОРУПЦИЯ благодарение на червените про-педеРуски марионетки!

  1. 2019.09.19 | 04:06

   Атомната централа Белене беше спряна от ликвидаторите на България - СДС , а Южен поток от братовчедите им по ликвидация ,ГЕРБ ! Всичко по заповед на господарите им от САЩ и ЕС ! ПРИЧИНАТА БЕ ДРУЖБАТА НА НАРОДИТЕ ОТ БЪЛГРИЯ И РУСИЯ ! Един от проводниците на тази мръсотия е сега пратеник на Борисов в ЕС и се казва Ал. Йорданов

  2. 2019.09.18 | 16:07

   Спряха го заради несъгласуване с ЕС! И какво са ти виновни руснаците, че си такъв олигофрен?

 5. 2019.09.18 | 17:19

  Предизборната акция и като минат всичко се спира по "вина " я ЕС или САЩ.

 6. 2019.09.18 | 16:30

  Тап-танап,Татуф-татуф...Пунта-Мара...
  Все изрази на Министър-Председателя на последната страна по икономическо развитие и доходи в ЕС..-Република България...!

 7. 2019.09.18 | 15:38

  В,КОЯ,КОЯ,КОЯ "игра" оставаме "другарЮ-господин" Борисов?! Е,тази "игра" ни...............майката,вече толкова ГОДИНИ!? А,ние продължаваме да се ДЕЛИМ и КРИЕМ зад ЧЕРВЕНОТО,СИНьОТО,............!? А,сме си ВСЕ СЪЩИТЕ-ГЛАВАНАЦИ,вярващи на "другарЯТ" Борисов и СИЕ!? НАРОДЕ???? НАРОДЕ???? НАРОДЕ????
 8. 2019.09.18 | 15:33

  "Направих всичко възможно Южен поток да минава през Турция " Борисов на откриването на европрецедателство София.

 9. 2019.09.18 | 14:50

  От де ще идва газта за интерконектора с Гърция? От САЩ ли? На каква цена? Избихте и прогонихте народа. Подавайте оставка,и всичките му договори на този,които вредят и прецакват бг народ трябва да се отменят.

 10. 2019.09.18 | 14:43

  ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !!! Американските подлоги в Белене !!!

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет