Бисер Петков: Страховете за отнемане на деца се подклаждат

  • 11 септември 2019 08:49

  • 622
  • 1
Бисер Петков: Страховете за отнемане на деца се подклаждат
© Нова телевизия

В сутрешния блок на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  коментира случая с падналото от втория етаж в Пловдив дете.

Този случай е повод да припомним някои родителски задължения, записани в Закона за закрила на детето, като например, че деца до 12 години не може да бъдат оставяни без родителска грижа. Най-важното в този случай е детето да се възстанови. Колегите от Агенция за социално подпомагане са се самосезирали, посетили са дома на детето, провели са разговори, установили са, че условията, в които се отглежда детето, са нормални. Надявам се, че детето ще се въстанови, ще се върне при родителите си и ще им бъде за урок да не го оставят без надзор, заяви Петков.

В никакъв случай не става въпрос за отнемане на дете. На родителите ще бъде оказана подкрепа, посочи социалният министър. Той поясни, че за оставяне на дете без надзор в закона е предвидено административно наказание – глоба.

Социалният министър коментира и продължаващите протести срещу промените в Закона за закрила на детето. Приветствам обществената активност по такива важни въпроси, кавито са децата, но не мога да разбера защо вече няклко месеца фокусът е върху нещо, което го няма. Няма национална стратегия за децата 2019-2030 година. Когато разработеният от работна група проект предизвика тези страхове, беше оттеглен, посочи Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Промените в Закона за социалните услуги, който беше приет през март, доведоха до изменението на десетки други закони, които влизат в сила от 2020 година. Но съпоставката между действащите текстове и влизащите в сила показва, че повечето промени са козметични – уеднаквява се терминологията между закони със сходно действие. Всеки, който иска да види промените, може да го направи на страницата на министерството. Вероятно тези страхове се подклаждат, за да продължават толкова дълго срещу нещо, което не съществува. Ако проектът се нуждае от още подобрения, министерството е готово за диалог, заяви Петков.

Той коментира и настояването на КТ "Подкрепа" от догодина минималната работна заплата да стане 1000 лева. По отношение на минималната работна заплата в този мандат има яснота. Предвидено е за следващата година да нарасне с още 50 лева и да стане 610 лева. Синдикатите винаги искат по-високи заплати, но не е реалистично догодина минималната работна заплата да стане 1000 лева, каза министрът.

Той разкри още, че се подготвя нова стратегия за заетостта, която ще влезе в сила от 2021 година. По думите му основните направления в стратегията са активизиране на хората в трудоспособна възраст, които нито работят, нито учат и повишаване квалификацията на работната сила.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
622 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.11 | 09:47

1

КТ " Подкрепа " си прави пиар, на гърба на наивниците. Видите ли ние искаме, но те не дават. Дайте конкретни предложения от къде да се вземат парите, а след това искайте, нямам нищо против.

Добави коментар

Водещи новини