ПГ на ОП предлагат нов тип социална помощ за възрастните хора с пенсии под прага на бедност

  • 05 септември 2019 11:45

  • 725
  • 1
ПГ на ОП предлагат нов тип социална помощ за възрастните хора с пенсии под прага на бедност
© Булфото (архив)

"Обединени патриоти" предлагат нов тип социална помощ за възрастните хора с пенсии под прага на бедност. От групата внасят в парламент проект на закон за защита на правата и интересите на възрастните хора, който гарантира възможността пенсионерите да получават допълнително материално стимулиране от държавата до размера на прага на бедност. Това обявиха депутати от "Обединени патриоти" на брифинг в парламента.

Лидерът на НФСБ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 обясни, че поставят прага на бедност като минимална сума, с която трябва да се разпорежда всеки пенсионер в България, т.е. 346 лева в момента.

Той посочи, че при 209 лева минимална пенсия в момента, в този закон се поставя задължението държавата да гарантира поетапно доход до линията на бедност. Симеонов отбеляза, че това е предизборен ангажимент на "Обединени патриоти" и ще настояват законопроектът да бъде приет.

Съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов /ВМРО/ обясни, че милион и 200 хиляди души ще могат да се възползват от новия тип помощ, а според разчетите на експертите държавата ще трябва да дава допълнително около половин милиард лева всяка година. Става въпрос за едно допълващо плащане за хората с пенсии от трудова дейност.

То ще замести множеството на брой социални помощи за възрастните хора като например за отопление, посочи той. Веселинов обясни, че така ще се спести огромен административен разход, защото с едно заявление българският пенсионер над 65 години, който не достига линията на бедност, ще има право да поиска подкрепа от държавата и да я получи.

От "Обединени патриоти" са предвидили възможност компенсирането до прага на бедност да стане например на три стъпки. Бихме могли първата година, да речем в следващия бюджет, да компенсираме 30 процента до линията на бедност, следващата - 60 процента и по-следващата вече 100 процента - въпрос на разговори, обясни Искрен Веселинов. Това е изцяло нов тип социална помощ и се намираме всъщност в първата точка от дебата по тази тема, коментира той.

Искрен Веселинов коментира, че влизат изцяло в тона, който колегите им от ГЕРБ са задали при съставянето на това правителство. "Те казаха: "Не можем да направим 300 лева пенсията, защото ще лишим от смисъл изобщо социалното осигуряване". Тук вече говорим за социално подпомагане", посочи Веселинов.

Александър Сиди коментира, че с това предложение се опитват да гарантират достойни доходи на възрастните хора. Той отбеляза, че с този закон се създава и съвет на старейшините във всяка община, който ще защитава правата и интересите на възрастните хора пред местните и държавни власти.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
725 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кой

2019.09.05 | 11:50

1

И тези закъсаха за цигани.

Добави коментар

Водещи новини