Приеха на второ четене промените в Закона за забрана на химическото оръжие

  • 31 юли 2019 11:36

  • 218
  • 0
Приеха на второ четене промените в Закона за забрана на химическото оръжие
© Иван Йочев

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за забрана на химическото оръжие и контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори. Според мотивите на вносителите, целта на промените е да бъдат допълнени сега съществуващите разпоредби за износ, внос и трансфер на химически вещества и техните прекурсори.

С промените в текстовете се прецизира работата на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката.

По време на дебата от левицата възразиха срещу промените в преходните и заключителните разпоредби, с които се регламентира работата на Междуведомствената комисия за внос и износ и търговия на стоки с двойна употреба.

Според приетите текстове, освен министъра на икономиката, удостоверение за лицензиране на подобна дейност може да издава и министърът на отбраната. Въвежда се задължение с писмо военният министър да уведомява министъра на икономиката за издаденото удостоверение.

Кольо Милев от "БСП за България" заяви, че не може да подкрепи подобни промени. Той попита мнозинството дали се отказваме от ремонти в Авиоремонтен завод "Авионамс" АД и постави въпроса защо министърът на икономиката да не се подписва в удостоверенията за употреба на части и изделия с двойна употреба.

Колегата му Николай Цонков заяви, че още веднъж в един закон в преходните и заключителните разпоредби се правят препратки и промени в други закони, които регламентират важни дейности в сферата на търговията на стоки с двойна употреба. Според Цонков промените, с които се дава право на Министерство на отбраната да играе някаква роля в този процес по издаване на удостоверения за стоки с двойна употреба, се правят по повод конкретен казус - сделката за ремонта на самолетите Су-25.

"Защо се налага една определена процедура, която работи от години да бъде променяна заради конкретен казус?" попита Цонков. Той припомни думите на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по повод придобиването на "Авионамс" АД, че там където излитат и кацат нашите бойни самолети, е логично да бъдат и ремонтирани. "Създаваме един прецедент само за да решим един казус със самолетите", каза той по повод гласуваните правомощия на министъра на отбраната.

Цонков напомни, че проблемът с издаването на удостоверения за ремонта на Су-25 касае и европейски регламенти и визира становище на Министерство на външните работи, според което има ембарго за стоки с двойна употреба, наложено от ЕС на Беларус. Александър Сабанов от "Обединени патриоти" отговори, че няма разнобой между двете министерства - Министерство на икономиката и Министерство на отбраната. Той обясни, че текстовете са съгласувани в работна група и няма проблем. "Има договори все пак", каза още той.

Цонков отговори, че очевидно правителството бяга от отговорност и е неспособно да реши един конкретен казус. "МС не мисли за българската отбранителна индустрия, вместо да натоварим един български завод, ние търсим начин как да натоварим в случая един беларуски завод", заяви депутатът по повод сделката за ремонт на самолетите Су-25.

Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на от ДПС също възрази като посочи, че за поред път се сблъскваме с двойните стандарти, които се прилагат от ръководството на НС и от мнозинството. Според него е очевидно, че предложенията, които са направени, противоречат на приетия на първо четене закон. "Хубаво е да припомня, че той се състои в изменения на глобите. Какво общо имат измененията в лицензионния режим?", попита Цонев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини