Каракачанов ще представи в Народното събрание макета за паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия

  • 17 юли 2019 15:10

  • 338
  • 0
Каракачанов ще представи в Народното събрание макета за паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия
© Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността ще представи макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия на 18 юли, четвъртък, от 11.30 ч. във фоайето пред северния вход на Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Родолюбивата идея за изграждане на паметника съществува от десетилетия и сега е на път да стане факт благодарение на дългогодишните усилия и ентусиазъм на стотици български граждани, общественици и политици.

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността е патрон на инициативата за изграждането на мемориала на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции.

С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани, в това число и министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. До този момент събраните финансови средства са достатъчни за изработката на основната скулптура, но не и за завършване на мемориала и изработване на останалите четири скулптурни войнишки фигури.

При желание гражданите и народните представители могат да подпомогнат изграждането на мемориала с финансови средства.

Първата световна война (1914 – 1918) е кулминацията на усилията на българския народ за освобождение на останалите под чужда власт български земи и обединението на разпокъсаната ни Родина. От 1915 г. до 1918 г. Българската армия се сражава на два фронта срещу войските на световни империи като британската, френската,руската и повечето балкански страни. Извоювани бяха славни победи, не бе загубена нито една битка и не бе пленено нито едно българско бойно знаме. Едно от най-героичните сражения през Първата световна война, увенчано с категоричността на успеха и изписано със златни букви в световната военна история, е Дойранската епопея. Девета пехотна Плевенска дивизия, добре подготвена и изкусно ръководена от ген. Владимир Вазов, през 1918 г., извоюва блестяща победа, запазвайки честта на Родината в края на войната.

Подвизите на българските офицери и войници по фронтовете са безпримерни, но над 100 хиляди от тях никога не се завърнаха по родните места, а гробовете им са безкръстни, останали извън пределите на Отечеството. В памет на падналите герои българският народ веднага след войната започва да изгражда военни паметници и мемориали в градове и села, за да достигнат те над 3000 в наши дни.

През последните четири години в цялата страна беше отбелязана 100-годишнината от Първата световна война и участието на България. През 2018 г. основен акцент в отбелязването беше поставен върху Дойранската епопея. В Плевен беше създаден Инициативен комитет „Единение за паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия“, който впоследствие беше регистриран като гражданско сдружение с нестопанска цел „Героите на Дойран“. Сдружението има за цел да събере средства и изгради мемориал на славната 9-а пехотна Плевенска дивизия. На общоградско събрание на 16 март 2018 г. в Плевен министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността прие да бъде патрон на инициативата, в която се включиха кметът на общината, областният управител и всички народни представители от Плевенския избирателен район.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини