Борисов: Западните Балкани никога повече не бива да са в състоянието, в което бяха през 90-те

  • 05 юли 2019 13:46

  • 943
  • 9
Борисов: Западните Балкани никога повече не бива да са в състоянието, в което бяха през 90-те
© Министерски съвет

Ключовата дума е доверие – за това трябва да работим. Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в изказването си по време на срещата на върха на инициативата ''Берлински процес'' в Познан. Пред правителствените и държавни ръководители премиерът Борисов отбеляза, че европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива.

,,Тя е гаранция за сигурност и стабилност в региона, устойчиво икономическо развитие, социален просперитет и продължаване на започнатите реформи в тези държави'', добави министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и акцентира, че разширяването на ЕС с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите приоритети на България.

,,За нас е важно Западните Балкани никога повече да не се върнат към състоянието на конфликти, противопоставяне и национализъм, в което се намираха през 90-те години на XX век'', посочи българският министър- председател. Той добави, че ролята на Берлинския процес в това отношение е важна и България приветства инициативата отворените въпроси между шестте държави от региона да бъдат разисквани в този формат.

,,Държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и за развитието на добросъседски отношения със своите съседи от Европейския съюз'', акцентира премиерът Борисов. Като такъв добър пример той изтъкна подписването на Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония (РСМ), който направи възможно даването на хоризонт за начало на преговори с РСМ.

,,Сред приносите на Берлинския процес е програмата за свързаност, насочена към създаване на условия за икономическо развитие и насърчаване на добросъседските отношения. Включително чрез финансирането на конкретни инвестиционни проекти за регионалната инфраструктура, транспорта и енергетиката'', уточни министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в Познан.

Той отбеляза, че добрите транспортни и енергийни връзки, както и дигиталната свързаност, подобряват живота на хората в региона и спомагат действията на ЕС да станат по-видими.

,,От интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на Коридор № 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море'', заяви премиерът Борисов. Той добави, че България е на кръстопът на Балканите и затова не само за нашата страна, но и за целия ЕС ще бъде полезно изграждането в региона на газови интерконекторни връзки със съседните страни. Те ще допринесат за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Европа.

,,Надявам се и в бъдеще Берлинският процес да продължи да бъде двигател за развитие на местните икономики, да допринася за сближаването на региона с ЕС и за по-добър живот на гражданите на тези страни'', завърши изказването си премиерът Борисов.

Последвайте канала на

Novini.bg
943 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
до тоя отдолу

2019.07.05 | 16:26

9

Германия никога няма да остави имперските си амбиции !!! За това почети малко повече и върви ти се лекувай !!!!

2019.07.05 | 16:25

8

drugario premier na ciganite zapadnite balkani nikoga ne sa bili shengen i nikoga niama da badat.

Томбата Дончев

2019.07.05 | 15:38

7

Боко спасителят на света

буда

2019.07.05 | 14:42

6

буда пак прокарва чужди интереси.

2019.07.05 | 14:09

2

На Германия изглежда са им малко 30 милиарда евро които лапа че сега търси нови баламурници като Западните балкани !!

2019.07.05 | 14:22

5

Честно, ходи се лекувай!

Въййй

2019.07.05 | 14:14

4

Хахаха да не се пребори с мафията от 90 те ??? Ооо чакай ти си от това време значи нищо не е станало. П.р.е.х.о.д.ъ.т продължава и това си му е. Нали сега взимаш евро парички и си щаслив

2019.07.05 | 14:11

3

Оправи всичко по мед и масло в България че тръгна към Западните балкани !! ЕГАТИ !!

2019.07.05 | 14:06

1

БЛАЖЕНИ СА ВЯРВАЩИТЕ !!

Добави коментар

Водещи новини