В Познан бе подписан Меморандум за рамково сътрудничество за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа

  • 05 юли 2019 20:58

  • 483
  • 3
В Познан бе подписан Меморандум за рамково сътрудничество за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа
© Министерски съвет

В рамките на Срещата на върха в Познан беше подписан Меморандум за рамково сътрудничество за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. От българска страна документът подписа министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Меморандумът поставя началото на тригодишен подготвителен етап за изграждане на уникално за региона високо-технологично съоръжение за туморна терапия и биомедицински изследвания с протони и тежки йони от най-съвременен тип. По време на подготвителната фаза ще бъде проектиран дизайнът на изследователското съоръжение и ще бъде подготвен необходимият експертен капацитет от учени, инженери, медицински лица и технически персонал за осигуряване на работата на бъдещия Институт.

Средствата за подготвителната фаза са от Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз Хоризонт 2020. Очакват се допълнителни финансови средства за обучение и апаратура от Европейската организация за ядрени изследвания, Международната агенция за атомна енергия и Центъра за изследване на тежки йони в Дармщат, Германия.

С включването си в инициативата, осъществявана под наслова „наука за мир“, България, наравно с останалите страни в проекта, заявява своята воля за укрепване на взаимното сътрудничество към постигане на устойчиво социално-икономическото развитие и повишаване на конкурентоспособността на региона на Югоизточна Европа.

Последвайте канала на

Novini.bg
483 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
,,,,,

2019.07.06 | 00:58

3

.,.,,.

2019.07.05 | 22:14

1

Това ли е новината? Днес, едно малко българско момиче направи презентация на песен, с която ще разкове курника наречен световен шоубизнес... За мен това е голямата новина!

2019.07.05 | 23:35

2

А, бе келеш.. Като ми биеш минуса, разбра ли за какво става на въпрос? Светът се развива, а ти, седиш зад монитора! Ами толкова можеш...

Добави коментар

Водещи новини