И Италия застана зад идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство

27 юни 2019 13:38

И Италия застана зад идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство
© Парламентарната комисия по култура
251 1

С удоволствие ще подкрепим Вашата инициатива за обща европейска дискусия на парламентарните комисии по култура, свързана с опазването и дигитализирането на културното наследство и борбата с фалшификатите и фалшивите новини. С тези думи Луиджи Гало, председател на Комисията по култура, наука и образование в Камарата на депутатите в Рим, се обърна към председателя на парламентарната комисия пи културата и медиите Вежди Рашидов на срещата им днес, съобщиха от Парламентарната комисия по култура.

Вежди Рашидов е на работно посещение в Италия. Двамата с Гало обсъдиха и аспекти на новото медийно законодателство в Европа. Италия цени съвместните усилия на двете страни в борбата с трафика на културни ценности след подписването преди няколко години по предложение на Вежди Рашидов на спогодба за тази цел.

На срещата днес , на която присъства и българският посланик в Рим Н. Пр. Тодор Стоянов, стана ясно, че Италия е готова да сподели с България най-новия си опит в дигитализацията на културно наследство - проекта “Смарт Помпей” , който стартира след броени дни.

По-късно днес Вежди Рашидов бе специален гост на прочутата арт фондация “Чераси” в двореца Мерулана в центъра на Рим, където днес се открива уникална изложба с 87 черно-бели фотографии на Пикасо, правени в периода 1951 - 1973 година. Изложбата е организирана от Кралския артистичен кръг на Барселона, където миналата бяха изложени скулптури на Вежди Рашидов.

Тази вечер Вежди Рашидов ще присъства на официалното откриване на Празника на българското кино в Рим.

Радина Лазарова
251 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар

2019.06.27 | 13:53

62818

ВЕЖДИ РАШИДОВ КРЕПИ ФЕОДАЛНИТЕ СТАРЦИ

Добави коментар