Мая Манолова в Стара Загора: Безобразие! Пореден натиск върху медицински сестри

  • 11 юни 2019 14:51

  • 876
  • 1
Мая Манолова в Стара Загора: Безобразие! Пореден натиск върху медицински сестри
©

„Аз съм сигурна, че тези протести ще продължат, докато бъдат удовлетворени справедливите искания на медицинските сестри и на медицинските специалисти.“ Това каза омбудсманът днес в гр. Стара Загора, където за пореден път отиде да подкрепи протестиращите специалисти по здравни грижи, които от месеци настояват за достойни условия на труд и справедливо и адекватно възнаграждение.

Протестът започна пред УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и продължи с шествие, в което обаче, по твърдение на медицинските специалисти, заради натиск и заплахи за уволнение, се включиха едва двайсетина професионалисти по здравни грижи.     
„Недопустим е натискът, които ръководители на лечебни заведения продължават да оказват върху медицинските сестри, да не протестират. Питам аз, в кой век живеем, нормално ли е в уж демократична България, 30 години след демократичните промени, да се питаме имат ли право медицинските сестри да протестират или нямат право“, каза омбудсманът.

Доказателство за оказван натиск бе и фактът, че една от организаторките на протеста –  медицинската сестра Елена Якшева, получи телефонно обаждане от „Личен състав“ за това, че ще бъде командирована от клиниката по ортопедия в инфекциозно отделение.

„Това е пълно безобразие, защото макар и формално да е спазен законът за всеки е ясно, че това е наказателна акция и знак за предупреждение от страна на ръководството на болницата. Това е начин да бъде притисната в ъгъла и да се потушат опитите за протест и промяна на тежкото положение“, подчерта Манолова.

По думите й исканията на протестиращите не са политически, а съсловни и професионални и всеки опит да бъдат притискани и спирани задължително трябва да бъде осъден.

„Този протест не е само за заплатите на медицинските сестри. Това е протест, който е и за нас пациентите. Това е протест и за лекарите. Това е протест за цялата здравна система. Това, което те искат, са реформи в здравната система, които да са в полза на гражданите и на всички работещи в сектора“, отбеляза Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

По думите й медицинските специалисти са прави да са гневни, защото нито едно от обещанията, които са им дадени преди изборите, не е изпълнено.

 „Министърът на здравеопазването обеща, че до 20 април т.г. ще има нови проекти на закони за съсловните организации – има ли такива проекти, няма. Обеща, че до 10 май ще предложи нова методика за определяне работните заплати на медицинските специалисти – видяхте ли такава методика, не, не сме видели такава методика. Обещаха, че от 1 юни заплатите ще бъдат поне на нивото на договореното в Колективния трудов договор, а именно 950 лв. стартова заплата за медицински специалист.

Реално увеличенията, които се случиха, са в рамките на 20 лв., 50 лв., до 80 лв. Това е лъжа от страна на Министерството на здравеопазването и отказ от реформи. Отказ да се решават проблемите в здравната система“, заключи омбудсманът.

Според нея проблемите в сектора показват добре организиран хаос, от който парите изтичат. Така от 130 млн., на определени места един медицински специалист получава по 20 лв., а друг – нищо.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на допълни, че утре, 12 юни, от 15.00 часа ще отиде и в столичната болница „Токуда“, защото върху медицинската сестра Мая Илиева - лицето на протестите, също е оказван натиск.    

 

Последвайте канала на

Novini.bg
876 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.06.11 | 14:54

1

Сатана, ела да си събереш комунистическите вересии... Ще пукна от смях: другарката Манолова-Костинбродска за кмет на София! Забрави ли тя как софиянци я замерваха с домати и яйца пред Народното Събрание? Да не говорим,че Крушовската биволица, другарката Курнелия Нинова-Решетникова, е най-голямата приятелка на другарката Манолова, както всички комунисти прекрасно знаят... Избийте се, долни червени терористи! Голям кеф!

Добави коментар

Водещи новини