Радев: Необходим е глобален консенсус срещу корупцията, прането на пари, укриването на данъци

  • 07 юни 2019 17:30

  • 1440
  • 11
Радев: Необходим е глобален консенсус срещу корупцията, прането на пари, укриването на данъци
© Прессекретариат на държавния глава

На Международния икономически форум в Санкт Петербург българският държавен глава подчерта, че устойчивото развитие предполага и глобален консенсус срещу корупцията, прането на пари, укриването на данъци и ограничаването на офшорните зони.

Устойчивото развитие не е само политическо и икономическо предизвикателство, а етап в културното съзряване на човечеството. Негов фундамент е взаимното признаване и приемане на националните културни кодове. Това заяви държавният глава в изказването си на президентския панел на Петербургския международен икономически форум, посветен на устойчивото развитие.

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е първият български държавен глава, който участва в авторитетното събитие.

В обръщението си към участниците във форума Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на посочи, че културните различия имат пряк ефект върху средата за сигурност и когато не са разчетени, осъзнати и приети като право на другия, пораждат недоверие и рискове за сигурността, а оттам и за устойчивото развитие. Липсата на културна комуникация е в основата на възприемането на „другия“ като противник“, заяви президентът и припомни думите на големия български революционер Гоце Делчев, който преди повече от век заявява, че разбира света „единствено като поле за културно съревнование между народите“.

Според Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на устойчивото развитие е невъзможно и без устойчиво доверие, сигурност и социален мир.

Ликвидирането на масовия глад се оказа недостатъчно за постигане на истинска стабилност, миграционните вълни не затихват, а броят на бежанците се увеличава. Липсата на сигурност и бедността прогонват хората по пътя на миграцията и захранват ксенофобията и национализма в приемните държави.

„Нужен е ефективен модел за гарантиране на сигурност и стабилност, за инвестиции в икономиката, образованието и здравеопазването в страните, от които произхождат мигрантите“, призова държавният глава.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изтъкна необходимостта и от по-ефективен механизъм за глобална сигурност, който да ограничи изкушението от едностранни, силови действия, да привилегирова диалога и многостранната дипломация и да противостои на поляризацията и радикализацията. По думите на президента устойчивото развитие предполага и преодоляването и предотвратяването на финансови кризи, а това означа по-прецизен контрол на финансовите пазари.

Необходим е глобален консенсус срещу корупцията, прането на пари, укриването на данъци и ограничаването на офшорните зони.

„Вярвам, че тези проблеми са познати на всички политически лидери и тук трябва да проявим воля. Темата се дискутира от години и е време за решения“, призова президентът.

„С новото хилядолетие устойчивото развитие зае водещо място в международния дневен ред. В тези години някои държави се възползваха от глобализацията, други се оказаха в ролята на губещи“, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Държавният глава подчерта, че планетата се задъхва от свръхексплоатацията на богатствата й и грандиозния търговски трафик. Населението расте, а ресурсите не достигат. Свободната миграция на капитали в дигиталната ера без ясни правила генерира риск за най-уязвимите общества. Свръхпотреблението, което се превърна в символ на икономическия и личния успех, вече застрашава общото ни бъдеще.

Тези процеси, заедно с подкопаването на международния правов ред и прехода към полицентричен свят генерират нестабилност и според президента един от показателите за това е ежегодният ръст на разходите за отбрана. В резултат на това средата за сигурност не се подобрява, а недоверието расте. Стремежът към технологично превъзходство, гарантиращо политически предимства, също причинява дисбаланси и води до технологичен разрив и недоверие между държавите.

„Неравномерното развитие преобърна много представи и роди нов свят. Кой би предположил преди двадесетина години, че Китай ще се превърне в стожер на идеята за свободна търговия, а САЩ ще налагат протекционизъм? Кой би допуснал, че в Европа, в която от десетилетия утвърждаваме модел на толерантност, отново ще надигнат глава неофашистки и екстремистки движения под натиска на социалните диспропорции и имиграцията?“, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

По думите на президента е нужен нов, наднационален мироглед на граждани на планетата, който младите вече имат, а политиците все още не могат да си позволят, защото светът е арена на конкуренция и конфликти между държавите.

 


„Природата обаче ни отправя императивна покана да надмогнем границите на собствените егоизми. Нашите предшественици преодоляха своите противоречия и установиха следвоенния глобален ред в името на мира и ООН бе ключът към този успех“, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. И добави, че точно в зората на студената война е била проявена тази мъдрост към обединение и днес наш дълг е да сторим същото, но за спасението на планетата и човечеството. Президентът открои икономическия форум в Санкт Петербург като среща на голямата икономика с голямата политика, на който се обсъждат ключовите проблеми на днешното развитие и добави, че приема изпратената до него покана за участие, като признание за способността на България да изгражда мостове между различни региони и култури.

Според Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на преодоляването на предизвикателствата на устойчивото развитие изисква всеобхватен подход, обединяващ широк спектър от инструменти – от политически до културни. „Ако искаме устойчиво развитие за човечеството, крайно време е всички заедно да определим ясни правила и цели за неговото осъществяване. Според мен мястото за тази дейност е ООН, трябва да се научим да използваме потенциала на тази организация и да укрепим нейните инструменти и механизми“, заяви още българският държавен глава в изказването си на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отправи покана към представителите на международните компании, участващи в икономическия форум, да инвестират в България.

Президентът открои като позитивен пример действащите у нас хиляди германски компании, които разширяват дейността си и са допринесли за формирането на 8.3 млрд. евро двустранен стокообмен между България и Германия за 2018 г. В отговор на въпрос по време на последвалата дискусия за сътрудничеството на България и Китай, включително и в рамките на инициативата „Един пояс – един път“, президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на припомни идеята си за откриване на Център за глобално партньорство на ЕС с Китай в страната ни, който да анализира европейските процедури и законодателство и да предлага ефективни инвестиционни решения от взаимен интерес. В тазгодишния панел на високо равнище участваха и генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, Президентът на Руската федерация Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, президентът на Китайската народна република Си Дзинпин, министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини и министър-председателят на Армения Никол Пашинян.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1440 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Гордост

2019.06.09 | 12:28

10

Гордея се, че Румен Радев ми е Президент. Единственото ми гласуване, за което не съжалявам!

Най-достойният

2019.06.09 | 16:35

11

Аз също се гордея.Достоен, прям, честен и не им цепи басма, както казваше баба ми.

2019.06.08 | 08:43

9

Мадуро вместо да присъства на тържествата по случай десанта в Нормандия, като всички нормални президенти на страните взели участие във втората световна война, отиде да лиже таш...те на джуджето, нали е пръв икономист. По глупаво не можеше да постъпи. Срамувам се от него.

Умник Гюро

2019.06.07 | 21:07

8

Русия е враг номер 1 на свободна България. Този лъжлив, руски агент е национален предател. Фатмак Тъпанаров.

Лимана

2019.06.07 | 20:06

7

Ей вие пък как го нападате. Човека се е разходил до Русия малко реч от типа ала-бала ама там надали има добри дрешки за Деса-Мерцедеса ! Току виж го е зарязала и пристанала пак при Славчо-главчо

2019.06.07 | 19:53

6

Боклук

2019.06.07 | 19:01

5

Ела тука в Германия да видиш какво е курупция свършваща с фатален край, после да говороят за България

2019.06.07 | 18:53

4

Тука при нас в Германия килъри колкото щеш, пари и да имаш и си оправен, крадем самоличости не е проблем

Българска

2019.06.07 | 17:57

2

Радев, абе вие срам нямате ли в БСП? Най-големите корумпета говорят за корупцията. Я хубаво си огледай твоичките,спри ги ако можеш,върнете откраднатото на хората иии тогава можете да говорите. Каква беше тая ваша наглост дето край няма?! Или е по скоро глад за власт,но народа ви каза„НЕ”.

2019.06.07 | 18:07

3

НИКОЙ ПРОДУКТ НА ТОТАЛИТАРИЗМА НЯМА СРАМ. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ В КОЯ ПАРТИЯ Е.

2019.06.07 | 17:53

1

ПРЕДАТЕЛ

Добави коментар

Водещи новини