БСП - София показа как ГЕРБ „усвоява“ 2 млн. лв. евросредства чрез ремонт на училище

  • 04 юни 2019 15:15

  • 2176
  • 12
БСП - София показа как ГЕРБ „усвоява“ 2 млн. лв. евросредства чрез ремонт на училище
© БСП, пресцентър

БСП - София показа как ГЕРБ „усвоява“ 2 млн. лв. евросредства чрез ремонт на столично училище. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София.

Става дума за 70 Основно училище „Св. Климент Охридски“ в квартал „Модерно предградие“, район „Връбница“. От година това училище е в ремонт, извършван с европейски средства по Оперативна програма „Региони в растеж“, а паралелно с него се провеждат и учебните занятия.

След получени поредица от сигнали от граждани за некачествено извършване на ремонта и сериозно забавяне на дейностите, на 4 април 2019 г. заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова и председателят на групата на социалистите в СОС и лидер на БСП – София Калоян Паргов направиха официално питане до кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Част от въпросите в него бяха свързани с това дали са контролирани доставките на материали, има ли издадени досега протоколи или актове от надзорната фирма за извършените строителни дейности в това число и за лошо качество, има ли наложени глоби и санкции на изпълнителя и в какъв размер.

Отговорът на питането беше забавен почти 2 месеца и беше включен в дневния ред по точка 84 на първата сесия на СОС след евроизборите в четвъртък, 30 май 2019 г.

"След като се запознахме с отговора на кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска с Калоян Паргов не останахме удовлетворени, тъй като в него на 3 страници пространно се обясняват целите и обема на проекта, технологията по сключването и изпълнението на договора, без обаче да се дават конкретни отговори на поставените въпроси", коментира Милка Христова. "По наше искане разглеждането на отговора на питането беше отложено за следващата сесия на СОС, която ще бъде на 13-и юни“, посочи тя.

В деня след сесията миналата седмица Милка Христова провери лично фактите и установи, че към момента 70-то ОУ продължава да бъде работна площадка, а ремонтните дейности са много далеч от "рязане на лентата". Въпреки че ремонтът по договор трябва да е приключил в края на март тази година. В ранния следобед в ден петък работниците от строителната фирма, които извършват някаква дейност в училището, са по-малко от пръстите на едната ръка.

"Това, което видях на място, надмина и най-лошите ми очаквания, коментира тя. - В отговора на кмета Фандъкова пише, че възложителят в лицето на Столична община и надзорната фирма в лицето на общинскотодружество "Софинвест" осъществяват непрекъснат контрол върху качеството на влаганите строителни материали и изпълнените строително-монтажни работи. Кметът твърди също, че до настоящия момент са съставени всички изискуеми актове и протоколи - 18 на брой, като не са установени отклонения от изискванията за качество на строителните материали. В отговора също така е посочено, че от стартирането на ремонта до 5 април 2019 г. са извършени повече от 160 посещения на обекта от представител навъзложителя, тоест Столична община".

Изненадващо, едва в края на март и началото на април тази година, се появява протокол с констатирани недостатъци. В отговора на кмета Фандъкова на питането от Милка Христова и Калоян Паргов обаче не е посочено в какво точно се изразяват тези недостатъци. При последваща проверка на 1 април 2019 г. е установено, че тези недостатъци не са отстранени и е наложена неустойка в размер на 500 лева на ден, считано от 1 април до отстраняването им?! От тази дата до отговора на Фандъкова на питането от Христова и Паргов са изминали почти 2 месеца. В отговора на кмета обаче напълно липсва информация за това какво се е случило през този период - отстранени ли са недостатъците и ако не са, какъв е размерът на неустойката досега.

"Имаме всички основания да считаме, че съставянето на констативния протокол от март тази година за недостатъците по ремонтните дейности е провокирано именно от нашето питане, коментира Милка Христова.- Когато се подготвях за това питане ми направи впечатление, че в количествено-стойностните сметки фигурират респектиращи цени на материали. Например: ще бъде поставен нов дъбов паркет на площ от 1122 кв. м при цена 52 лева на квадратен метър, без ДДС, на обща стойност около 58 000 лв., без ДДС; фаянс на цена от 43 лева, без ДДС, теракот за 53 лева на кв.м., без ДДС. Това, което видях с очите си на място беше разхвърляна строителна площадка на обект, който по договор трябваше да бъде готов в края на март. Фасадата на училището е някакъв странен пачуърк от ярки, крещящи цветове, който е крайно неподходящ за учебно заведение. Качеството на изпълнението на настилките в двора е изключително лошо. Плочите са наредени и фугирани по безобразен начин. По примера на тактилната лента от площад "Гарибалди", която води незрящите в стената, тук цяла алея отвежда в дувара на оградата.

Очевидно това е част от "почерка" на управляващите, който ще остане в историята - пътищата им водят до никъде. Вътре в училището стените на коридорите и на стаите са боядисани в изключително неподходящ тъмносин цвят. Новият дъбов паркет от почти 70 лв./кв.м. с ДДС изобщо не изглежда нов, освен това е изкривен, надут и неизползваем в този му вид. От пръв поглед става ясно, че фаянсът и теракотът в тоалетните изобщо не отговарят на цените от количествено-стойностните сметки. Освен това са поставени изключително некачествено - криви плочки и фуги. Озеленяването в двора се състои от няколко полуизсъхнали дръвчета и храсти...".

В отговора на питането на Милка Христова и Калоян Паргов кметът Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска твърди, че за всички вложени в ремонта материали се съхраняват мостри във фирмата, осъществяваща надзор, това е общинската "Софинвест". И че тези мостри отговарят на поставените материали в училището.

"Тепърва предстои да изясним колко вярно е това, защото на пръв поглед нищо от казаното и от отговора на кмета не съвпада с видяното от мен на място, заяви Милка Христова. - И най-важното - цялото това "изключително качествено" усвояване на около 2 милиона лева е ставало под бдителното око на представителя на Столична община, който е бил на обекта точно 160 пъти по официални данни, предоставени от кмета Фандъкова! От това, което видях на място в 70-о училище възникнаха куп нови въпроси. Затова предлагам на кмета Фандъкова да направим заедно инспекция на ремонта и тя на място да ми отговори на всичките въпроси. Да ми каже дали това, което ще види с очите си, я удовлетворява. Да каже дали това е обектът, който е посетен 160 пъти от представители в Столична община и не са намерени никакви недостатъци. Да посочи кметът Фандъкова къде в училището е поставен дъбов паркет, първо качество, за 52 лв./кв. м, без ДДС. Да каже тя като учител и директор на училище, дали фасадата на едно училище трябва да изглежда така, като тази на 70-о ОУ. Да отговори на въпроса дали този ремонт наистина струва 2 милиона лева и кога ще му видим края. Искам всички тези отговори на място в училището. Чакам тя да посочи ден и час, в който да направим заедно инспекцията".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2176 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2019.06.04 | 15:26

1

БСП,къде се скри кучка оршофкова милиончева домъчня ми за нея

2019.06.04 | 15:37

2

От тези 2 млн. лв. все пак 2 хиляди може и да са стигнали до училището.
А сега сметнете защо е толкова голям зора за магистралите.

иван цолов

2019.06.04 | 15:39

3

да отидат в лом да видат

2019.06.04 | 16:22

4

че то ако беше само Лом....

анонимен

2019.06.04 | 16:30

5

Нека да проверят и шуменските училища, ремонтирани по същата програма

2019.06.04 | 16:34

6

Защо мръсниците от БСП не изпратят снимки от това, какво те са направил за 20 години управление ?!
ЕДИН ПИРОН не са забили тези дол.ни лайнохвъргачи! Строили са само луксозни жилища за се.бе си!
На ПРО.СТАКА Паргов, ако му се запуши клозета, което сигурно често става впредвид на факта какъв огромен лай.новоз е той, пак някой от правителството ще му е виновен!
Нагли бесепарски бок.луци!

Яна

2019.06.04 | 17:08

7

A БСП защо не разкри как всички станаха милионери,къде са 30 милиарда от пенсионния фонд,кой купи всички предприятия за жълти стотинки и ги съсипа ида не изреждам още ,че греховете им са доста много .Къде Кирчо отнесе куфарчетата и тъй нататък.

RMM

2019.06.04 | 18:03

8

За тези 2 милиона щяха да направят ново училище, но в държавата на мутрите и овчия народ това никога няма да се случи!

Циганина

2019.06.04 | 19:01

9

Да живее бате Боко........

Пипи

2019.06.04 | 19:01

10

Те и в Разлог така ремонтират !!! Там два пъти сенираха училище и то с тая запалимата изолация която Англия , Германия и Франция изхвърлят .

2019.06.04 | 20:22

11

Коя е тая запалима изолация бе, червен помак от благоеградските села! До преди 10 години Разлог, Банско Добринище изглеждаха като села от четвъртия свят, катоп в Пакистан, Непал или Сомали - колиби! Това беше направено от БКП за 70 години управление!

2019.06.05 | 14:31

12

БСП глупаци, похвалете се с нещо, или няма с какво.

Добави коментар

Водещи новини