Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските средства до 2020 г. за модернизиране на училища и детски градини, обявиха от МРРБ

  • 21 май 2019 21:51

  • 1136
  • 5
Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските средства до 2020 г. за модернизиране на училища и детски градини, обявиха от МРРБ
© МРРБ

Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските инвестиции за модернизиране на българските училища и детски градини до 2020 г.

Това е казала във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. В града, заедно с кмета Иван Портних, заместник-министър Николова е открила обновените с евросредства основно училище "Никола Вапцаров" и детска градина "Светулка" и е инспектирала обекти, които се реализират с финансиране по ОПРР. Двете учебни заведения са част от проекта "Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна", по който с над 16,1 млн. лв. в общината се обновяват десет учебни заведения.

Зам.-министър Николова е отбелязала, че по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. в ремонти и ново оборудване на учебни заведения се влагат 624 млн. лв., а заедно със средствата, инвестирани в предишния програмен период - 2007-2013 г., инвестициите ще нахвърлят 1 млрд. лв. Тя е коментирала, че изпълнението на оперативната програма върви с ускорени темпове. 86 на сто от общата сума по нея в размер на над 3 млрд. лв. вече са договорени, а 51 процента са разплатените средства по проекти. До края на годината по програмата ще бъдат отпуснати нови 14 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилища и обществени сгради в 28-те малки общини, бенефициенти.

Във Варна зам.-министър Деница Николова е присъствала на символичната първа копка за началото на проекта за модернизиране и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината" край Аспарухово. На събитието са били и кметът на община Варна Иван Портних, еврокомисарят по цифрова политика Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, областният управител на Варна Стоян Пасев, евродепутатът Емил Радев и др. Индикативната стойност на проекта е 15 млн. лв. , от които 2,7 млн.лв. се осигуряват от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. под формата на нисколихвено кредитиране през Фонда за градско развитие, а близо 6 млн. лв. е безвъзмездната европейска помощ по програмата за морско дело и рибарство. "Това е отличен пример за ефекта от реализацията на интегриран проект с комбинирано финансиране между двете европейски програми", е отбелязала Николова. Проектът включва изграждането на модерен пристан за местните рибари, както и административна сграда с ресторант и щандове. На тях те ще могат да продават уловените риба и морски дарове и да представят пред туристи и местното население своите традиции и познания. В района ще се обновяват и зелените площи, улиците, ще се обособят и нови паркоместа. Ще се монтира ново парково обзавеждане и улично осветление. Ще се облагороди целият район от морската ивица, който ще стане привлекателен за туристите и местните жители като нова морска градина.

Зам.-министърът е инспектирала и строителните дейности по благоустрояване на междублокови пространства в район "Владислав Варненчик", част от проекта "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна", който се финансира от ОПРР с над 34,4 млн. лв. Строителните дейности в района са завършени на над 90 на сто. Обхванати са над 160 декара новозастроени площи. Обновени са централните улици, тротоарите, направено е ново озеленяване. Създадени са нови 7000 паркоместа, 6 детски площадки и 4 спортни игрища, велоалеи, нови перголи и обзавеждане. По проекта в града тече и реконструкция на редица главни булеварди и улици с изграждане на пешеходни пасарелки, детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи. Извършва се и рехабилитация на части от "Морската градина".

Зам.-министър Николова е информирала също, че предстои и реализацията на проект за многофункционален спортен комплекс в жилищен район "Владиславово", включващ зала и спортни площадки за различни дисциплини, който ще се финансира с нисколихвено кредитиране от Фонда на фондовете и ОПРР. Индикативната стойност е около 7,5 млн. лв.

Заместник-регионалният министър е дала висока оценка за изпълнението на инвестиционните проекти на Варна. "Европа близо до жителите" ще бъде нашата основна цел през следващите години за развитие на регионите, е казала тя.
Пред журналисти Николова е коментирала, че през следващия програмен период ще се подкрепя развитието на територията на регионален принцип. Тя е съобщила и че няма да се извършва ново териториално делене на страната и регионите за планиране ще останат 6, както и досега. "Няма да променяме обхвата на статистическото райониране, за да направим правилно планиране на инвестиции за следващия период. Работим усилено какви отговорности ще делегираме на регионите при избор на проекти", е заявила Николова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1136 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.05.26 | 21:56

5

блага работа - да живей

100%

2019.05.22 | 08:49

4

обществените поръчки са най-сладката лапачка за другарите-бизнесмени...

Иво

2019.05.21 | 23:55

3

А КОЛКО ОТ ТЯХ ЩЕ ОКРАДЕТЕ??????????

конвенция в действие

2019.05.21 | 23:52

2

Интересно цветово съчетание ... нищо не е забравено ... да свикват поколенията ...

Емигранта

2019.05.21 | 23:40

1

Яако крадене ще падне

Добави коментар

Водещи новини