БСП: Най-големият капитал на една държава са нейните деца

  • 31 май 2019 10:09

  • 334
  • 10
БСП: Най-големият капитал на една държава са нейните деца
© Булфото (архив)

"В чест на утрешния празник 1 юни всички ще застанем на някоя трибуна и ще поздравим децата на България, в цялата страна ще се организират празненства, концерти и състезания, ще декламираме отново, че най-големият капитал на една държава това са нейните деца", заявиха от ПГ на "БСП за България" в навечерието на Международния ден на детето.

Декларацията беше прочетена от трибуната на Народното събрание от депутата от левицата Весела Лечева, която е и заместник-председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Днес България все още е най-бедната европейска държава, българските семейства са с най-ниски доходи, което се отразява на качеството на живот на техните деца, посочи Лечева.

Тя отбеляза, че според ежегодно провежданото наблюдение 42 процента от българските деца живеят в риск от бедност или социално изключване. Има регионални неравенства в достъпа до качествено образование. Все още сме далеч от националната цел за обхвата на децата от предучилищното образование, като една от основните причини е финансовата бариера и високите такси, отчете още Лечева. Тя цитира и изследвания от последните години, които показват тенденция за непрекъснато увеличаване на разпространението и употребата на наркотични вещества сред учениците в България.

Предлагаме да се обединим около пълна държавна издръжка за децата в задължителната предучилищна подготовка, обединени усилия и строг контрол на всички институции, отговорни за обхвата на децата в средното образование, улесняване на достъпа до образование за децата в малките населени места и бедни семейства, осигуряване на условия за здравословно хранене и грижа за физическото и духовно здраве на децата в училище, посочи депутатът от левицата.

От "БСП за България" предлагат и спешни мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции, сред които въвеждане на семейно подоходно облагане, въвеждане на диференцирани ставки на ДДС за детски храни и учебници, реализиране на национална програма за изграждане на детски ясли, отпадане на таксите за детски ясли и градини. Обезщетението на осигурените майки за отглеждане на малко дете трябва да е не по-малко от минималната работна заплата, посочи още Лечева. По повод празника - 1 юни, тя пожела просперитет и благоденствие на децата на България.

Радина Лазарова
334 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Умник Гюро

2019.05.31 | 14:51

10

А най-големият боклук на България сте вие, комунистите-терористи от БКП/БСП.

безочлива жена е тая

2019.05.31 | 14:23

9

На тази и гледат мъжа ,ами да вземе да си гледа нейния син ,че скоро не е яла
кютека му.Нашите деца се изучиха и в България не е като другарКАТА да ги пращаме в Женева и пак нищо не става от тях .Грижата за децата от такива като тази не щем ....да си гледа дрогата и да вземе да се скрие.

2019.05.31 | 12:15

8

Я върви да сменяш памперсите на мъжа си,тя политиката не е за такива като теб,дрисла

Българка

2019.05.31 | 12:07

7

Брей вие се сетихте след толкова много години,че освен вашите деца(на БСП)има и други в майка България. Изедници мръсни.

????

2019.05.31 | 12:06

6

За КОИ "деца" говорите "другарко" Лечева,за ТЕЗИ,които ПРОМЕНИХА ЛИСТАТА за Евровота ли,или........................?! За КОИ,"другарко" Лечева????

Да

2019.05.31 | 11:32

5

Сега децата били капитал на тези от бсп какви ги дрънкат ? Живо същество и капитал нещо не се връзва или?

Ninov L

2019.05.31 | 11:23

4

За съжаление децата на интелигентните хора Българи се раждат вече само в чужбина а тук остават децата на циганската пасмина и на лижедупците на политиците.

Кънчо

2019.05.31 | 11:18

3

Тази нагла крадла да сподели колко деца останаха сираци, колко деца останаха без образование и колко деца отраснаха в мизерия и глад поради кражби и измами извършени от нея + мъжът и + Гоце????

2019.05.31 | 10:37

2

Мърша,я се застреляй нали стреляше с пушка ли с пистолет ли беше

2019.05.31 | 10:26

1

Тая червена проститука от времето на тато защо не се грижи за простреляния си мъж, един от многото мафиози на БСП!

Добави коментар

Водещи новини