НС прие на второ четене Закона за признаване, изпълнение и изпращане на мерки, включващи лишаване от свобода

  • 29 май 2019 12:37

  • 326
  • 0
НС прие на второ четене Закона за признаване, изпълнение и изпращане на мерки, включващи лишаване от свобода
© Novini.bg

Депутатите приеха на второ четене Закона за признаване, изпълнение и изпращане на мерки, включващи лишаване от свобода.

С него се цели въвеждане на изискванията на европейско рамково решение за прилагане на принципа за взаимно признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода, за целите на тяхното изпълнение в Европейския съюз.

Компетентният орган по признаване и изпълнение на чужди съдебни актове е окръжният съд по местоживеене или обичайното местопребиваване на лицето, на което е наложено наказанието или мярката. Ако местоживеенето в страната е неизвестно или лицето не живее в страната, компетентен да признае акта е Софийският градски съд. Условие за изпращане на съдебен акт за изпълнение в България е деянието да съставлява престъпление и по българското законодателство.

Двойна наказуемост не се изисква, когато присъдата или мярката са постановени заради тероризъм, участие в организирана престъпна група, корупция, трафик на хора, измама, вкл. такава, която засяга финансовите интереси на Европейския съюз, подправяне на парични знаци и др. изрично посочени престъпления.

Процедурата по признаване на чужди съдебни решения включва възможността за провеждане на консултации с компетентния орган на издаващата държава-член преди изпращането на съдебния акт. В съответствие с изискванията на рамковото решение на съда се предоставя възможност да адаптира наказанието, наложено от издаващата държава-член, като го приспособи към най-близкото по вид и характер наказание, предвидено за подобни деяния по българското законодателство.

Наказание "лишаване от свобода" или мярка, включваща лишаване от свобода, не могат да бъдат заменени с глоба или с друга форма на парична санкция. Регламентира се възможността за обжалване на решението за признаване, сроковете на производството и последиците от признаването на съдебното решение на друга държава-член.

Разписана е разпоредба за прекратяване на изпълнението при оттегляне на удостоверението или друг случай, в резултат на който наказанието престава да подлежи на изпълнение, вкл. при постановяване на амнистия или помилване.

Последвайте канала на

БТА
326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини