Депутатите приеха два законопроекта за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди

  • 29 май 2019 13:43

  • 252
  • 0
Депутатите приеха два законопроекта за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди
© Булфото (архив)

Депутатите решиха делата за обезщетение на вреди, причинени от нарушаване на правото на Европейския съюз, да се решават по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

В пленарна зала подкрепа получиха и двата законопроекта, с които се урежда редът за подаване на исковете за обезщетение - този на ГЕРБ и на ДПС. Промените уреждат реда, по който се подават исковете срещу държавата за обезщетение при нарушаване правото на ЕС, когато вредите са причинени от действия или бездействия на органи или длъжностни лица, както от правосъдната дейност на административните съдилища, така и от Върховния административен съд.

По реда на закона ще се случва и обжалването на дела по пенсионно здравно и социално осигуряване. Вносителят на единия от законопроектите Хамид Хамид заяви, че парламентарната група на ДПС ще подкрепи и двата законопроекта и изрази готовност за усъвършенстване на предложените от него промени.

Христиан Митев от ПГ "Обединени патриоти" също заяви подкрепа и за двата законопроекта. Той припомни, че е имало осъдително решение за липсата на такъв регламент срещу България и изтъкна, че така ще се решат всички случаи на вреди за поемане на отговорност на държавата от незаконосъобразни действия както от страна на съдилищата, така и от страна на административните органи. Според него това ще има пряк и дисциплиниращ ефект върху дейността на администрацията.
 

Последвайте канала на

БТА
252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини