Бисер Петков: Социалните няма да ходят по домовете да крадат деца

  • 15 май 2019 16:41

  • 1086
  • 5
© Novini.bg

Без съмнение системата за закрила на детето в България не е съвършена. Сигурно има случаи, в които преценката на социалните работници не е най-адекватната на ситуацията, но ние работим за подобряване на тази система. Аз категорично ще възразя на опитите да се сатанизират социалните работници като хора, които ходят по домовете и крадат деца. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  на брифинг във връзка с направените промени в законодателството, свързани със системата за закрила на детето, предаде репортер на Novini.bg

След като беше заявено ясно и от премиера, и от мен и от председателя на Агенцията за закрила на детето, че проектът няма да продължи в този си вид, в публичното пространство се изказва тезата, че някои положения вече са докарани до положение на законови и подзаконови актове. За да се твърди това, трябва да се познава добре законодателството. Според него възпитаването на децата е отговорност преди всичко на техните родители, а държавата има функция само да подпомага. Действащата нормативна база по никакъв начин не се отклонява от това положение и по никакъв начин не дава права на социалните работници да се намесват в семейството, да отнемат деца и т.н., подчерта Петков.

По думите му направените тази година промени в Закона за социалните услуги и Закона за закрила на детето целят да се усъвършенстват механизмът и мерките за превенция на изоставянето на деца и за тяхната реинтрация в приемните семейства. Разписано е как се реагира при риск от изоставяне в родилен дом, въведени са допълнителни задължения, не са дадени права, поясни социалният министър, като уточни, че само през миналата година 441 деца са изоставени в родилното.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  каза, че със законовите промени са разписани и действията за изоставени деца с увреждания. Това са промените, които са направени с преходните и заключителни разпореби в Закона за социлните услуги. Те по никакъв начин не дават повече права на социалните работници и нямат за цел да се отнемат деца от техните семейства, каза още Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Той коментира и твърденията, че със законовите промени 260 млн. лева се разпределят към неправителствени организации. Бенефициент на тези суми са българските общини, които са доставчик на тези услуги. Общините са доставчик на услуги и в основната си част изпълняват тази дейност. Само 15, 6% от всички социални услуги през 2019 година са възложени на частни доставчици, кито могат да бъдат и неправителствени организации. С тези средства се изпълняват над 1100 социални услуги, които се прилагат и към възрастни деца. Така че тезата, че 260 млн. лева се пренасочват към НПО-та са несъстоятелни, подчерта социалният министър.

С промените се поставя една нова рамка в този сектор и се дава възможност социалните услуги да се използват като инструмент срещу социалното изключване. Много е важно да се каже, че някои положения, за които се твърди, че сега са вкарани в законодателството с определена цел, са действащи норми от 15 години, като например, че лице, на което стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно да уведоми Агенцията за социално подпомагане, каза още Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1086 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Да бе

2019.05.15 | 21:05

5

Вие законово разрешихте на социалните да ходят по къщите, разрешихте им и деца да взимат без съдебна заповед, и сега ние сме били заблудени. Ще разчитаме на компетентността и милостта на държавните чиновници. Те ще проверяват по сигнали, а вземат ли дете, родителите ще почнат да доказват невинност чак месец по-късно и то ако са правно грамотни. Вашата система няма никакъв коректив - нито някой ще проверява какви ги вършите, нито ще има санкции за чиновници, надвишили правата си, нито ще има наказания за злоумишлени и неверни сигнали. Това направихте вие. А, и ни излъгахте на няколко пъти и продължавате да ни лъжете, и освен това ни нарекохте злонамерени. Ще ви кажа само едно - почвайте да се страхувате от сега. Защото скоро ще ви се потърси сметка за народното предателство, за корупцията, за лъжите и за арогантността. Ще ви съдим до дупка!

2019.05.15 | 20:08

4

Виждаме как крадат децата в Соросоландия и ги дават на гейове.Как 1300 гоини бг деца растяха без социални,сороси, и държавата да си вре носа? Спрете ведната това престъпление наречено стратегия за децата.

Оттеглете стратегията!

2019.05.15 | 17:56

3

Оттеглете стратегията ! Гражданите са готови за организиране протести до край -до събаряне на правителство и парламент!И без друго членството ни в еврогейските съюзи са незаконни ! Всички НПО на Сорос да бъдат забранени! България има полета и място за работа за всички. Мотики и за вас ще се намерят!
Двцата на България аа неприкосновени ! З
ащо ни търгувате ,бе откачалки?

nix

2019.05.15 | 17:20

2

те циганите нямат нищо против да ги вземат от къщите им, ама зависи от парата де :)

kolxo

2019.05.15 | 17:07

1

15% от 260 милиона са 40 милиончета за НПО-та. Доста нови поршета Кайен ще се търкалят по улиците скоро.
Няма да крадете децата - това вие политиците го казвате. Какво ще правят чиновниците след това, като им дадете правна тояга в ръцете е отделен въпрос. Някак ми се вижда много удобен начин за изнудване на родители: Не си спирал детето да слуша чалга? Ще ти вземем детето или ... всеки сам може да измисли какво.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини