Бисер Петков категоричен: Протестът срещу Националната стратегия за детето няма основание

  • 10 май 2019 18:05

  • 1185
  • 3
Бисер Петков категоричен: Протестът срещу Националната стратегия за детето няма основание
© Булфото (архив)

Бих искал да успокоя всички родители, че не съществува нормативен документ и не се подготвя проект, който да цели отнемане на децата от техните биологични родители.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по повод организирането на протест срещу проекта на Националната стратегия за детето пред медии в Бургас, съобщиха от пресцентъра на МТСП. Категорично се противопоставям на фалшивите новини и спекулативните интерпретации на определени положения от проект на Националната стратегия за детето. Работата по този проект е спряна. В този смисъл протестът срещу стратегическия документ няма основание, заяви Петков.

Министърът възрази и срещу разпространяваните фалшиви новини в социалните медии, че се готви проект на Закон за детето. Няма работна група, която да подготвя такъв проект. Това са неверни, фалшиви новини.

Истината е, че много деца се изоставят от техните родители буквално на улицата и държавата е длъжна да се погрижи за тях като предприема временни мерки за закрила, каза министър Петков. Той добави, че за 2018 г. социалните работници са предотвратили изоставянето на 1700 деца, благодарение на което те са останали в своите семейства.

Припомняме, от няколко дни родители организират в социалните мрежи протести срещу приемането на "Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ и промените в Закона за закрила на детето, публикувани в "Държавен вестник", бр.24. Протестите са насрочени за утре, 11 май с начални часове от 17.00 часа, 17.30 часа и 18.00 часа. По данни на организаторите протестите ще обхванат над 21 български града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Габрово, Силистра, Шумен, Пазарджик, Враца, Хасково, Добрич.

В София протестът ще започне в 17.30 часа пред сградата на Министерски съвет с блокиране на движението до Народното събрание по бул. "Цар Освободител". Организаторите обявиха, че имат готовност за продължителни протестни действия, ако техните искания не бъдат изпълнени. Сред тях са: Отхвърляне на НСД 2019-2030г и всички промени вкарани по закона за закрила на детето публикувани в ДВ Бр.24; Участие на гражданите и родителите в написването на нова стратегия както и по промените по закона за закрила на детето и социални услуги, без чуждофинансирани НПО-та и организации; Връщане на отнетите незаконно деца; Оставки на управленските постове на ДАЗД и АСП; Излизане на България от Норвежкият финансов механизъм; Финансиране на бедни семейства, възпрепятствани да отглеждат нормално децата си, наравно с приемните семейства.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1185 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Коментар

2019.05.11 | 09:48

3

Не се ли срамувате ,бе шибаняци! Човек да вземе една дряновица ,че да налага ,докато ви изтрие малоумието! Исканията на народа са точни ,а вие уж
управници сте напълно излишни! Долни копелета,уроди!

ii

2019.05.10 | 20:24

2

щом веднъж сте я замислили ще дойде време да опитате да я въведете

potresen

2019.05.10 | 19:43

1

Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !Нужен е минимален депозит от 10 евро!Забавление за пичове ! https://bit.ly/2vGdh7g

Добави коментар

Водещи новини