Протести срещу проекта за Национална стратегия за детето в няколко български града

  • 11 май 2019 09:42

  • 743
  • 0
Протести срещу проекта за Национална стратегия за детето в няколко български града
© Pixabay

В много градове от 17.30 ч. ще се проведе Национален протест срещу проекта за Национална стратегия за детето. В София протестът е пред Министерския съвет, съобщава БНР.

Гроздана Янтрова, една от организаторите в Пазарджик, поясни, че протестът е провокиран от законодателните промени, които в момента се правят, въпреки че Стратегията е спряна.

"Въпреки че г-н  Бойко Борисов, министър-председателят, обяви, че Стратегията е спряна, оказва се, че работата по Стратегията всъщност продължава и правят промени в основни закони. Всъщност правилата, които Стратегията въвежда, която в момента е спряна, всички неща минават през законите, всички законови поправки се правят, все едно че тая Стратегия е приета, основно Закона за закрила на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните помощи. С една дума, се работи. Това са едни огромни суми пари, които се наливат от Норвегия в България единствено с цел влияние и да прокарат политиките, които в момента в Норвегия работят, политиките по отношение на семейството, на децата и всичкото това зад една лицемерна фраза - най-добрият интерес на детето. Просто положението е много неприятно и много притеснително. Това ни накара да излизаме по улиците"  .

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков нарече "фалшиви новини" твърденията, че този документ предвижда отнемане на деца от родителите им. Той определя  днешния протест като неоснователен.

"Този проект беше на обществено обсъждане и след като се оцениха обществените реакции срещу него, на практика той нито е започнал междуведомствено съгласуване за разглеждане в Министерски съвет, т.е., работата по него е спряна и това искам категорично пред вас да го потвърдя - протестът няма основание, няма Национална стратегия за детето за 2019-2030 година и няма нормативен документ или проект, който да цели отнемане на деца от техните биологични родители".

Родителите, които ще протестират в Бургас, освен отхвърлянето на Националната стратегия за детето, искат и отмяна на последните изменения в Закона за закрила на детето. Те не одобряват въведените проверки по анонимни сигнали и методите на работа, които дават прекомерна власт на държавните служители за отделянето на децата от семействата им.

Последвайте канала на

Novini.bg
743 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини