Правителството забрани раздаването на бонуси

  • 07 март 2012 13:34

  • 1418
  • 4
Правителството забрани раздаването на бонуси
©

Правителството прие решение за предприемане на мерки за промени в законодателството, които да отменят възможностите за изплащане на възнаграждения на министри и областни управители, техните заместници, началниците на политически кабинети и парламентарни секретари за участието им като представители на държавата в съвети, комитети, комисии, работни или експертни групи, органи на управление или контрол на фондове, сметки и др. подобни, които не са юридически лица. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Целта е да се отговори на обществените изисквания за повече публичност, прозрачност и ефикасност в дейността на публичния сектор.
Съществената част от реформата, отнасяща се до заплащането на държавните служители, ще бъде осъществена след приемането от Народното събрание на внесения от Министерския съвет през ноември м. г. законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния служител и свързаните с него закони.

В същото време, извън обсега на предложените досега реформи остават получаваните възнаграждения за участие в съвети, комитети, комисии, работни или експертни групи, органи на управление или контрол на фондове, сметки и други подобни, които не са юридически лица. Получаването на тези възнаграждения е предвидено изрично или е допуснато по силата на специални закони и/или подзаконови нормативни актове. Днешното решение предвижда те да спрат да бъдат изплащани в периода до влизането в сила на съответните нормативни промени.

Очаква се тези мерки да имат допълнителен ефект и заедно с предложените вече от МС промени в Закона за държавния служител и в други закони да допринесат за въвеждането на един по-прозрачен и по-ефикасен модел на възнаграждения в публичния сектор.

Последвайте канала на

Novini.bg
1418 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Area 54

2012.03.07 | 21:54

4
Най-добре е това правителство да се самозабрани - ВЕДНАГА! Поводи и причини - МНОГО!!! Долу гнъсната долна гербарастика!
nnnnnnnnnn

2012.03.07 | 21:52

3
Наистина е странно това поведение на МОМН. Защото делегираните бюджети, поверени в ръцете на директор и разпределяни субективно за бонуси, заплати и диференцирано заплащане е всъщност КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ в училищата. Вместо тези пари да отидат за подобряване на учебната работа и за самите ученици, за които всъщност са предназначени, те отиват в джобовете на "мениджъра", гл. счетоводител, касиера и приближените учители. ЗАЩО МОМН ДОПУСКА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ В УЧИЛИЩАТА????????????????

2012.03.07 | 21:52

2
Правителството забрани раздаването на бонуси, които могат да бъдат хванати.
bord

2012.03.07 | 21:52

1
Само мандатност не е достатъчна. Директорите не могат и не трябва да бъдат нито "работодатели", нито "мениджъри". Какъв мениджмънт има в едно училище ?! Да се отдаде лавката под наем и да се прибере комисионна ?! Да се чуди как да излъже общината с щата, как да принуждава персонала да излиза "доброволно" в неплатен отпуск или да го изхвърля на борсата след 15 юни за да прибира заплатите за летните месеци и после да раздава бонуси както му скимне?! В голяма част от училищата и дет. градини например счетоводители, касиери и някои учители получават в пъти по-големи бонуси, които после се делят с "мениджърите". Учебно-възпитателният процес е последна грижа на "мениджъра" в епохата на делегираните бюджети. Някой да се опита да анализира кадровата политика на училищния "работодател"? Каква система прилага да привлича по-квалифицирани, доказано добри професионалисти в подарените, т.е. поверените заведения?! Някаква рвзултатна дейност по повишаване на квалификацията на най-важния субект в УВП - Учителя?! Няяяяяма такова нещо. Точно обратното - в училищата тревожно нараства броят на "сезонните" учители и "оборотните" учителски места с цел да се присвояват заплатите за летните месеци, "работодателят-мениджър" все по-често умишлено назначава нередовни учители не само с цел икономии от заплатите на специалисти, но и защото тези хора са много удобни - манипулируеми и послушни. Ето защо НЕЗАБАВНО следва да се пресече този произвол в българското училище, защото нищо добро не ни чака като народ. Директори - само с функции,координиращи УВП, назначавани заедно с учителите от един и същ работодател - училищен борд към общината, който да е отговорен за всичко, осигуряващо съществуването на нормална и ефективна образователна система

Добави коментар

Водещи новини