ГЕРБ: Днес празнуваме привилегията да живеем в мир

  • 09 май 2019 10:30

  • 180
  • 1
ГЕРБ: Днес празнуваме привилегията да живеем в мир
© Novini.bg

"Денят на Европа е празник на нашето минало, настояще и бъдеще", заяви председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова в декларация от името на ПГ на ГЕРБ за 9 май. "Който каквото и да празнува днес - Денят на победата или Денят на Европа, и в двата случая празнуваме привилегията да живеем в мир", посочи тя.

Джема Грозданова честити празника от името на ПГ на ГЕРБ и отбеляза, че на този ден европейските народи са решили да заместят конфронтацията със сътрудничеството, а разрухата от военните конфликти с просперитет. Тя отбеляза, че на 5 май т.г. са се навършили 70 години от създаването на Съвета на Европа, първата по рода си паневропейска организация, обединяваща днес над 800 милиона европейци около общи ценности и принципи. Когато бащите основатели са положили подписите си под статута на Съвета на Европа в двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон, те са били убедени, че ужасите на Втората световна война не трябва да се повтарят, вярвали са, че мир може да бъде постигнат само със справедливост и ефективно сътрудничество, посочи Грозданова. Днес отбелязваме, че това тяхно решение преобрази стария континент из основи, добави тя. 

На 9 май 1950 г. Робер Шуман - министър на външните работи на Франция, в своята станала историческа реч представя визията си за първата европейска общност. За кратко време от руините на войната държавите, присъединили се към общността, постигнаха безпрецедентен период на мир и благоденствие за народите си, отбеляза Джема Грозданова. ПГ на ГЕРБ днес отдава не само почит на бащите основатели, но също така изразява своята благодарност за това, че те успяха да създадат обединена Европа, посочи тя. България винаги е принадлежала към европейската цивилизация, но това ѝ място не следва да се приема за даденост, както добре знаем от историята ни, коментира Грозданова. 

От ГЕРБ изразиха загриженост за продължаващото кризисно състояние на европейския проект, раздиран от вътрешни конфликти и противоречия, както и от външни заплахи и предизвикателства. България следва да поддържа визията за единна Европа, базирана върху християнското ни културно наследство и традиционните ни семейни ценности като стълб на обществото, каза председателят на външната комисия в парламента. Ние не подкрепяме налагането на интересите на големите над малките, на старите над новите държави членки. Дошло е времето да се обединим около разбирането, че съществуват граници при взимането на общите решения, заявиха още от ГЕРБ. Грозданова посочи, че неизменно общите решения трябва да са съобразени с необходимостта на страните членки да защитават приоритетно интересите на гражданите, които са призвани да представляват. 

Относно предстоящите реформи на ЕС бихме искали националните държави да поемат по-голяма отговорност при вземането на решения, въвличайки в този процес гражданското общество в своите страни, посочиха още в декларацията си от ГЕРБ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
180 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ii

2019.05.09 | 10:47

1

този ден е ден на победата над хитлеристка германия

Добави коментар

Водещи новини