Мария Габриел: България има потенциал да бъде иновационен хъб в този регион на Европа

  • 08 май 2019 16:45

  • 220
  • 4
Мария Габриел: България има потенциал да бъде иновационен хъб в този регион на Европа
©

България има потенциал да бъде иновационен хъб в този регион на Европа. За последните няколко години, секторът на информационните технологии е отбелязал ръст от над 300% в България, а над 18 000 работни места са създадени. 75% от тези работни места са за хора под 35 години.

Това заяви българският еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ/ЕНП на предстоящите избори за ЕП Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова по време на среща с представители на IT сектора от Сливен и региона. „Към момента в Европа липсват около 350 000 IT специалисти, а през 2020 година те ще са 500 000. За това тази тема за мен е изключително важна.

Цифровизацията не е бъдещето, тя е нашето настояще. Чрез нея се променя ученето, пътуването и чисто човешките взаимоотношения“, каза Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова. Тя припомни, че има възможност за платени от ЕК стажове, които могат да помогнат на стартиращите, малките и средните компании да наемат стажанти. „Стажантската програма „Цифрова възможност“ е пилотен проект, който предлага на студенти от всички дисциплини да доразвият дигиталните си умения работейки за участващите компании. Инициативата е финансирана от "Хоризонт 2020" и изпълнявана чрез "Еразмус +". За първите девет месеца са сключени 2800 стажа, като целта е да се обхванат 6000 студенти или наскоро завършили до 2020 г.

От януари тази година програмата е насочена и към Западните Балкани“, обясни Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова. По отношение на киберсигурността вече има действащо законодателство. За първи път има и европейска рамка за сертифициране на продукти и услуги. Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова каза, че изключително важна е и темата за стартъпите. „Стартъпите са амбициозни и целта на едно стартиращо предприятие е да се разраства и по възможност с бързи темпове да се изкачва нагоре с крайната цел да стане глобално и да заеме централно място в своята среда.

По моя инициатива създадохме две мрежи, чрез които те могат да работят в по-тясна връзка по между си, да имат достъп до други мрежи и достъп до финансиране -мрежа за стартъпи в Централна и източна Европа, и в Западните Балкани. Мрежата е отворена към всеки, решил да се включи“, каза още Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

Приоритет за нея са и дигиталните иновационни хъбове.

В рамките на мандата 2016 – 2020 година има финансиране от 500 млн.евро. Целта е да има дигитален иновационен хъб във всяка област на Европа до края на 2020 година. "Този хъб ще е полезен на младите и новостартиращи фирми, за да разберат как и в коя ниша да стартират бизнеса си, за има възможности за обучение. В момента има 3 хъба и се готвят още 4. За мен беше важно да има повече средства за осемте държави, в които има най-малко хъбове, сред които е и България, така че се възползвайте“, уточни Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова. За следващите пет години тя е предложила бюджет от 1,5 млрд евро за дигитални хъбове, като идеята е те да бъдат специализирани – за изкуствен интелект, за киберсигурност, за обучения. В следващите 5 години водеща ще бъде и темата за изкуствения интелект. „Аз съм много горда, че по време на българското европредседателство беше свършена много работа и много важни теми бяха поставени в дневния ред.

От това, че за първи път имаме цифрова програма за Западните балкани и стигнем до суперкомпютъра. Сектори като информационните технологии, автомобилостроенето, микрочиповете, микро и нано технологиите, роботиката продължават да са секторите, в които Европа е шампион. За година и половина, приключените успешно теми вече са 28 от 30. Встъпвайки в длъжност през юли 2017 година, само 6 законодателни инициативи на ЕК бяха завършени.

Част от тези инициативи ги виждаме като полза в ежедневието си - роуминга, премахването на географското блокиране, инициативата.за безплатен интернет. От 15 май ще има намаление на международните разговори. 19 евроцента ще бъде цената на разговор на минута и 6 цента на sms. Срещата в Сливен, на която присъстваха IT специалисти от региона, представители на бизнеса и ученици, се проведе по инициатива на кандидата за евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Камен Костов.

 

Novini.bg
220 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Stanko

2019.05.08 | 21:05

4

Тази калинка с образование на филолог ли ще оправя информационните технологии (кои - ИТ в съобщенията или ИТ в компютрите), да не говорим за суперкомпютрите (дали изобщо знае какво е компютър-изчислителна машина). Ако някои сериозно я попита какво е двоична система, какво ли ще издрънка. Явно ГЕРБ сериозно е закъсал, щом такива (че и отказали се от българско име) ще ни представят.

ХанкоБрат

2019.05.08 | 20:49

3

Марийке, тъй като си с турски наклонности, очевидно з@дника ти има потенциал за негро-мюсюлмански хъб!

тая мисирка

2019.05.08 | 17:13

2

ли ще ни представя в европарламента. То и сега не са по-цвете от новите кандидати, ама новата листа са толкова зле с горната част на гръбначния стълб, че стават само за готвачки и метачи. А, ще успеят да си купят и те апартаменти в Париж - от патриотизъм! Гадини.

Анонимен

2019.05.08 | 17:12

1

Тази госпожа с чуждо име какво разбира от цифрова техника, информационни технологии (компютърни науки), та дава "компетентно" мнение?! Уреди се вече, продаде си дори името, сега да се скрие. Достатъчно калинки се навъдиха.

Добави коментар

Водещи новини