Генерал Константин Попов: Отбраната все повече ще бъде във фокуса на европейската политика

  • 03 май 2019 15:08

  • 223
  • 0
Генерал Константин Попов: Отбраната все повече ще бъде във фокуса на европейската политика
© Народно събрание

Европейската отбрана все повече ще бъде във фокуса на европейската политика. Това заяви председателят на Комисията по отбраната в Народното събрание ген. Константин Попов на срещата си със заместник министър-председателя и министър на отбраната на Хърватия Дамир Кръстичевич, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

По време на разговора бяха обсъдени още въпроси от стратегически характер с оглед на членството на двете страни в НАТО и ЕС. 

Намираме се в интересен регион на Европа и имаме еднакви предизвикателства, но с приятели може да се говори съвсем открито, подчерта ген. Константин Попов.

Пред чуждестранния гост той представи информация за свършената работа от Народното събрание по отношение на актуализираната Стратегия за национална сигурност на Република България, проектите за модернизация на военновъздушните и военноморските сили, както и на сухопътните войски. Председателят на парламентарната Комисия по отбрана добави още, че до 2024 г. бюджетът за отбрана трябва да бъде увеличен до два на сто от Брутния вътрешен продукт. Според ген. Константин Попов обаче е реалистично този показател да бъде достигнат и по-рано. 

Заместник министър-председателят и министър на отбраната на Хърватия Дамир Кръстичевич определи дипломатическите отношения между двете държави като приятелски, без да има нерешени въпроси помежду им.

По думите му България и Хърватия са фактор за стабилността в региона не само с оглед на променената парадигма на сигурността в световен мащаб, но и заради рисковете, свързани с миграцията, тероризма и хибридната война. Никой не може да се справи с подобни предизвикателства сам и затова от ключово значение са стратегическото партньорство, свързаността и обменът на информация, каза Дамир Кръстичевич.

Заместник министър-председателят и министър на отбраната на Хърватия увери, че по време на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз страната му ще продължи линията, наложена от България с фокус към държавите от Западните Балкани и интеграцията им в Обединена Европа. 

Двамата се обединиха около тезата, че Меморандумът за сътрудничество между двете страни в сферата на отбраната трябва да бъде подновен. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
223 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини