Андрей Ковачев откри паметник на жертвите на комунизма в с. Свежен

  • 24 април 2019 10:50

  • 726
  • 2
Андрей Ковачев откри паметник на жертвите на комунизма в с. Свежен
© ПП ГЕРБ

Днес двора на църквата „Св. Св. Апостол Петър и Павел“ в с. Свежен (oбщина Брезово) бе открита  плоча мемориал в памет на избитите без съд и присъда жители на селото по време на комунистическия режим.

Инициатори на нейното поставяне са д-р Андрей Ковачев, съвместно с местни жители, чиито семейства са пострадали от репресиите на комунистическата власт. Един от тях е бившият министър на финансите Муравей Радев, чиито род също е от Свежен.

„С поставянето на този мемориал не търсим конфронтация, не искаме отмъщение и не желаем разединение сред българските граждани. За пореден път призовавам представителите на българската социалистическа партия да преосмислят отношението си към нейното минало, към датата 9-ти септември и да се покаят. Историята трябва да се представя такава, каквато е и младите поколения да знаят истината за събитията през онези мрачни за българския народ години“, заяви Андрей Ковачев, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

По-рано през деня бе даден и старт на строително реставрационните дейности по проект „Консервация, реставрация и експониране на родната къща на полковник Владимир Серафимов с интерактивен музей“ и проект „Консервация, реставрация и експониране на Аджарската книжовна школа в с. Свежен, финансирани от държавния бюджет с над 800 000 хиляди лева.

На събитието присъстваха д-р Андрей Ковачев, член на Председателството на Европейския парламент, народните представители от ГЕРБ Спас Гърневски и Младен Шишков, госпожа Амелия Гешева – заместник-министър на културата, кметове на общините Карлово, Раковски, Брезово, кметът на с. Свежен и др.

Радина Лазарова
726 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.04.24 | 12:01

2

Добре е този депутат да почне да мисли за инициатива за плоча на която да отразят за над десет години докъде докараха държавата,че народа да бяга от нея.Гърневски каква работа има там,нали пишеше стихове за възхвала на неговата партия-БКП,но знае ли се след година-две може да открива други плочи

А ПАМЕТНИК

2019.04.24 | 11:23

1

ЗА 30 ГОДИШНИЯ ГЕНОЦИД на ШАЙКАТА НЯМА ЛИ ДА НАПРАВИТЕ ГАДОВЕ? ОТ ПОЧТИ ДЕСЕТ МИЛИОНА ПРИ "ЛОШИЯ "КОМУНИЗЪМ, СЕГА НЯМАМЕ ПЕТ МИЛИОНА ЗАЕДНО СЪС ЦИГАНСКИЯ ПАРАЗИТ.

Добави коментар

Водещи новини