Андрей Ковачев с критика към Скопие

  • 11 април 2019 20:50

  • 773
  • 0
Андрей Ковачев с критика към Скопие
© Булфото (архив)

Евродепутатът Андрей Ковачев разкритикува Скопие за липсата на напредък в преговорите със София по спорните моменти от общата история, като ключов елемент на Договора за добросъседство.

Според Ковачев, след като София е дала кредит на доверие на правителството на Зоран Заев и подкрепа за Скопие за НАТО и ЕС, предстоящите президентски избори в страната не може да са оправдание да бъдат бавени решения по спорни исторически моменти.

Малко по-рано стана ясно, че София и Скопие не са постигнали напредък в преговорите по спорните моменти от съвместната история. Това съобщи след двудневното заседание на българо-македонската експертна комисия в резиденция “Бояна“ председателят от българска страна проф. Ангел Димитров, цитиран от БНР

“Спокойно мога да кажа, че това това не се случва за първи път, не постигнахме съгласие около личността на Гоце Делчев, предложеният от нас проект на текст, който да бъде изпратен до двете правителства, не беше приет от нашите колеги. Оказа се, че дори античността създава някои проблеми при достигането на бързи решения за това как да бъдат променени онези моменти в интерпретацията на това време в учебниците, които не задоволяват едната или другата страна“.

Спор е предизвикал и неточният начин, по който в македонските учебници се интерпретира пристигането на апостол Павел на Балканите и обръщението му към първите християнски общини във Филипи и Солун.

София е изказала възражения и за липсата на прецизност при употребата на исторически географски карти в македонските учебници, съобщи още проф. Димитров.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
773 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини