Ковачев: Думите на Корнелия Нинова за Истанбулската конвенция показват непознаване на процедурите в ЕС

  • 03 април 2019 19:04

  • 1508
  • 4
© Пресцентър на ГЕРБ

Изказванията на Нинова, че при подписване на Истанбулската конвенция от целия Европейски съюз (ЕС) има риск за валидност на ратификацията за България, показват непознаване на процедурите в ЕС. Това заяви в свое изявление Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Изказванията на г-жа Нинова, че има някакъв риск за ратификация и валидност на тази ратификация за България показват непознаване на процедурите в Европейския съюз. Няма как Съдът на Европейския съюз да реши Съветът да приеме или да наложи такова решение, когато една страна-членка - в този случай България, е заявила, че има конституционен проблем с това и няма как да ратифицира Истанбулската конвенция. Затова всяка предизборна кампания по тази тема е абсолютно неуместна и - обратно - показва точно това незнание на европейските правила. При всички положения групата на ГЕРБ ще гласува срещу искането на ЕП да иска становище по темата. Няма как да се случи това - Съдът да наложи на ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция от името на Европейския съюз и това е недопустимо", коментира той.

Той отбеляза, че утре Европейският парламент (ЕП) ще гласува едно искане до Съда на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург за тълкуване на възможността целия ЕС да ратифицира Конвенцията за защита от домашно насилие, по-известна като Истанбулската конвенция, за което социалистите през цялото време натискат в ЕП да бъде ратифицирано от всички страни-членки на ЕС.

"И тук виждаме отново огромното противоречие между партията, която номинално е член на партията на Партията на европейските социалисти (ПЕС), тук под това предложение за решение са двама социалисти, Клод Моралес, и председателката на комисията по жените в Европейския парламент, и разликата на тяхната партия в България, която е на обратното мнение. Ние ще гласуваме против това искане, защото в България има решение на Конституционния съд и е логично българските представители в ЕП да гласуваме против искането", посочи Андрей Ковачев.

Той допълни, че въпреки всичко остава големият въпрос защо винаги европейските социалисти натискат за ратификацията, а българският член на ПЕС е не само срещу това, но и ни учи на християнски морал.

"Много обичам, когато бивши атеисти, празнуващи 9-ти септември, сега се правят на много християнски моралисти и сочат някого с пръст. Първо да видят в техните очи какво има и после да се обръщат към другите. Аз много съжалявам, че в България не можа да се състои нормален дебат и по тази тема, но вече имаме решение, което е категорично на Конституционния съд, че тази конвенция противоречи на Българската Конституция и затова ние ще гласуваме утре против искането за становище, въпреки че трябва да има яснота и даже да има такава ратификация, която аз не очаквам, че е възможна, тя ще важи само за случаите, в които ЕС има компетенции. ЕС не може по никакъв начин да наложи на България ратификация, където той няма компетенции", коментира евродепутатът.

"Уроци по демокрация, точно от г-жа Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, няма да получаваме. Ако се е загрижила толкова за българското семейство и за българските деца, да се погрижи партията, в която членува тук, а именно Европейските социалисти, да спрат да внасят документи, свързани с Истанбулската конвенция, защото и този документ идва отново от европейските социалисти. Да го направи, ако си говорят, защото, ако не си говорят, мисля, че всички ние разбираме какво се случва. За нас е лесно, поне в моя случай, утре всички сме обединени да гласуваме против това, и то не защото г-жа Нинова ни казва, а защото имаме ясна позиция на Конституционния съд в България", заяви в с вое изказване по темата и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1508 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.04.04 | 05:32

4

И АЗ НЕ ПОЗНАВАМ ПРОЦЕДУРИТЕ ВИ И НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН.НО КАЗВАМ НЕ НА ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ.БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА МИНЕ.

2019.04.03 | 20:48

2

Поредния гербав боклук !

до горното недоразумение

2019.04.03 | 22:28

3

Я, пак си се осрал!

уточнение

2019.04.03 | 19:51

1

Г- жа Нинова е специалист по процедурите на приватизацията, а не на процедурите на ЕС! Затова, нека и бъде простено!

Добави коментар

Водещи новини