Гълъбов: Апартаментите бяха "хвърлени" за политически ефект, но не се появиха в съда

  • 05 април 2019 15:11

  • 1700
  • 0
Гълъбов: Апартаментите бяха "хвърлени" за политически ефект, но не се появиха в съда
© БНТ (архив)

Скандалът с апартаментите ни показа, че колкото и да не са въведени в пълния си мащаб, процедурите за прозрачност дават резултат. Виждаме, че при добро или при лошо желание във всички положения има информация, на базата на която могат да бъдат повдигнати обвинения. Това каза за БНР политологът Антоний Гълъбов.

Другото, което виждаме ясно, е, че всъщност никой не иска да има осъдени лица за корупционни престъпления или поне никой не желае това да е сериозна правна процедура, сериозен наказателен процес. Установените несъответствия по отношение на имущество, доходи и всичко останало бяха хвърлени в медиите, за да се произведе незабавен политически ефект, но не се появиха и няма да се появят в съдебна зала. Това е лош извод, защото означава, че спекулирането с корупцията продължава, без да имаме готовност да изискаме от органите на съдебната власт необходимите действия за разкриването и осъждането ѝ. Някои от формулираните обвинения съставляват много сериозни части от Наказателния кодекс, но е трябвало да бъде започнато разследване, а не предизвикван медиен шум, коментира Гълъбов, според когото прокурорските проверки "са необходими и би трябвало да бъдат регулярна практика", но темата е била употребена политически. 

Той допълни: "Корупцията за пореден път изглежда като всеобщо обяснение, а не като проблем, който подлежи на наказателно преследване и за съжаление беше пропуснат пореден шанс, може би, да видим сериозно разследване за корупционни престъпления".

Президентът не е свиквал КСНС от една година, изтъкна Гълъбов, според когото "политическата корупция е риск пред националната сигурност", но темата за заседанието в понеделник не е формулирана така: "Темата е формулирана по-скоро от гледна точка на политическите измерения на скандала, отколкото от гледна точка на преглед на институционалния капацитет за противодействие на корупцията. В това отношение решението на лидера на политическата партия ГЕРБ е коректно, тъй като това е носене на политическа отговорност пред партията. Съвсем по друг начин изглежда институционалният разговор по темата. Корупцията е конкретен проблем. Тя е установим проблем, който подлежи на наказателно преследване. Когато се отказваме от всичко това в името на предизборна кампания, това означава, че даваме поле за ново развитие на корупцията".

Политологът коментира, че обхватът на лицата, които подават имуществени декларации, е голям, но вече има съответните документи и "ангажимент на лицата, че тези документи са верни, което е основание при установяване на нарушение или на несъответствие да се задейства незабавно съответната процедура на разследване": "Изглежда, че антикорупционната комисия под ръководството на Пламен Георгиев е засегнала интереси, защото фокусирането върху неговата личност очевидно не е само в резултат на справедлив гняв срещу разминаване в цените на имота му".

Прокуратурата продължава да е твърде централизирана и йерархичната структура, съчетана със санкциите за непостигане на осъдителна присъда, "въздържат прокурорите от предприемане на инициатива, а имаме нужда от много по-инициативни и много по-смели прокурори", убеден е Гълъбов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини