Румен Радев: Германия е наш стратегически партньор, надежден съюзник и дългогодишен приятел

  • 04 април 2019 13:04

  • 361
  • 4
© Novini.bg

С Германия ни свързват дълбоки връзки. Германия за нас е стратегически партньор, надежден съюзник и дългогодшен приятел. Поради това посещението на г-н Щайнмайер има изключително голямо значение за развитието на нашите отношения. Това обяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на след срещата си със своя германски колега Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение у нас, предаде репортер на Novini.bg.

,,България ясно е очертала своите приоритети за икономическа и социална интеграция в Европа. Това усилие е невъзможно без наличието на правова държава и без демократични институции. Мога да кажа, че в това усилие Германия ни подкрепя от началото на демократичните промени'', добави държавният ни глава.

,,С огромно задоволство констатирахме, че Германия е най-големият икономически партньор на България. Стокообменът между двете страни за миналата година надхвърля 8 милиарда евро и съм сигурен, че тази тенденция ще продължи и занапред. Тук не става въпрос само за търговски отношения, но и за значими немски инвестиции, за успешно икономическо сътрудничество'', допълни Радев.

,,С г-н Щайнмайер обсъдихме и реформите в правосъдието, в държавната администрация, както и опазването на външните граници на ЕС. Бяха дискутирани и теми в областта на образованието, науката, културата и туризма. Разбира се, особено важно е и сътрудничеството в сферата на отбраната като съюзници в НАТО'', каза още президентът.

,,Обсъдихме предизвикателствата – вътрешните и външни пред ЕС. Разбрахме се да работим за една обединена, просперираща и силна Европа. Защото обединяването на нашите усилия в борбата срещу тероризма и организираната престъпност няма алтернатива. Оценяваме ролята на Германия като фактор, внасящ баланс между Източна и Западна Европа. От своя страна България играе все по-важна роля за гарантиране на стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани, затова разчитаме на подкрепата и на Германия'', отбеляза държавният глава.

,,Според нашите разбирания пакетът "Мобилност" е насочен срещу принципите на ЕС и единния пазар'', добави Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и изрази надежда, че мостът между двете страни ще продължи да бъде жив и да допринася за задълбочаването на нашите отношения.

,,Ще продължим да стоим близо един до друг за една силна и просперираща Европа'', заключи българският президент.

Последвайте канала на

Владимир Василев
361 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2019.04.04 | 15:41

4

Самото име Германия води началото си от Герман-Германик: исторически тракиец от племето гети-острогети. Така че, Германия много добре знае своя цивилизационен произход. България и Германия винаги ще бъдат в приятелски и тесни отношения. За разлика от Русия, която е враг номер едно на Велика България.

2019.04.04 | 14:06

3

ГЕРМАНИЯ Е ВРАГ ЗА СЪВЕТСКАТА ПОРОДА НА ФАТМЕТО

2019.04.04 | 13:35

2

shto za gluposti g-n radev kakav partnior moje da bade na 85 milonna germania edna darjava sas 5 miliona jiteli tova zvuci povece ot smeshno.

опорна то4ка

2019.04.04 | 13:10

1

А защо Фатмагюл не се тръшка : " Отменете санкциите на Кремъл" пред хер Щайнмайер ? Защо !?! Решетников е бесен !

Добави коментар

Водещи новини