Румен Радев: Образованието не трябва да се заключва в класната стая

  • 03 април 2019 11:42

  • 273
  • 1
© Novini.bg

Поздравявам ви за вашите идеи и мислене образованието да не се заключва в класната стая. Младите хора трябва да имат една отворена, активна представа за света. Това каза президентът Румен Радев, който приветства победителите в конкурса за млади преподаватели "Най-важният урок. Послание към бъдещите ми ученици", предаде репортер на Novini.bg. Инициативата се провежда под патронажа на държавния глава.

За мен е изключително удоволствие да ви приветвствам с добре дошли в президентската институция по един такъв приятен и важен повод – да говорим кой е най-важният урок. Моят екип изнамери няколко от вашите есета, които имах удоволствието да прочета. Видях какво богатство от отговори има на този въпрос и всички са важни. Този въпрос идва от нашето минало, преминава през нашето настояще и гледа към нашето бъдеще. Вие сте хората, от които зависи бъдещето на България. Вашето не е професия, вашето е призвание, защото учител може да стане всеки, но за да бъдеш педагог, трябват много качества. Учителят достига до съзнанието на учениците, но истинският педагог достига до техните сърца. Именно тази комбинация на добър учител и добър педагог може да завладее съзаннието, духа и сърцето на обучаемите, заяви Радев.

Това е нещото, от което ние имаме нужда, защото вие сте хората, които ще предадете на вашите обучаеми спойващия елемент на нашето общество - нашите ценности, нашата култура, нашата народопсихология, без което ние бихме живели в един механичен свят. Светът, в който ще живеем утре, става все по-сложен. Ние искаме да видим една успяла, една съвременна, модерна България в бъдеще и вие трябва да намерите начин да създадете тази България. Радвам се, че във вашите есета виждам картина на тази България, виждам едни ученици, едни млади хора, които не просто задължително ходят на училище, а задължително  придобиват образование. Виждам картина, в която обучаемите не просто ще запаметяват и ще разнасят навсякъде със себе си едни готови знания, а виждам изграждане на млади хора, които имат активно отношение към света, разнасят знанията, общуват с всички около себе си, които имат умения на адаптивност, на творчество, на провокиране и търсене на истината, които градят модела на успешното общество, посочи държавният глава.

Трябва да мислим за образование извън класната стая. От младите хора, които днес постъпват в училище, 65% ще упражняват професии, които днес ги няма. Можем само да си представим каква креативност трябва да създадете в тези хора, за да бъдат подготвени. Искам да ви пожелая много сили, много дръзновение, много успех във вашето призвание да бъдете даскали, не просто учители, да върнете онзи възрожденски образ на даскала, будещ уважение човек, който се грижи, бди над своите обучаеми и ги готви за бъдещето - за една просперираща, свободна и модерна България, каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който пожела успех на всички участници в конкурса.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
273 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2019.04.03 | 15:35

1

Абе няма ли кой да му даде едно хвърчило на този Фатмак, за да го управлява. Че без самолети този капут съвсем превъртя.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини