Томислав Дончев цепи ГЕРБ с "Апартаментгейт"?

25 март 2019 08:45

Томислав Дончев цепи ГЕРБ с "Апартаментгейт"?
© Булфото (архив)
15965 52

Скандална версия от редиците на управляващите е на път да взриви политическите и медийни среди. Според нея, в основата на “Апартаментгейт” е вицепремиерът Томислав Дончев. Политикът от две години стратегически се подготвя за овладяване на управляващата партия. Разкритията за съпартийците му пък са директен удар, както срещу Цветан Цветанов, така и срещу Вежди Рашидов. Правосъдният министър Цецка Цачева е попаднала на мушката единствено, за да направи атаката от лобито на Дончев не толкова явна, пише topnovini.bg

Вчера водачът на евролистата на ГЕРБ от изборите през 2014-а коментира “Апартаментгейт” със странно за актива на партията изказване по БНР.

„Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс”, заяви Дончев по националното радио. По думите му „скандалът не се е развил докрай”.

„Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор – отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той”, отбеляза още вицепремиерът и добави, че всеки подобен скандал „носи негативи” и „ерозира доверието”. Според Томислав Дончев е нужен „изключително ясен и адекватен сигнал, който да позволи доверието да бъде възстановено“. 

На практика думите на вицепремиера осветлиха откъде идва т.нар. “приятелски огън” в ГЕРБ и са истинска изненада за актива. В подобни ситуации назад във времето Дончев е защитавал съпартийци. За т.нар. “Кумгейт” с Делян Добрев, например, определението на вицепремиера е, че това е “синтетичен скандал”.

Томислав Дончев не зае ясно политическа позиция и не предприе действия  (за каквито претендира сега) и когато стана ясно, че брат му Момчил Дончев е назначен лично от кмета на Габрово за управител на общинско звено „Озеленяване“. „Управлява бюджет над 1 млн. лв. Назначен е без конкурс и ясни критерии, на които трябва да отговаря“, обясни през 2017-а народният представител от "БСП за България" Кристина Сидорова.

Нещо повече - при избухването на скандала именно Цветан Цветанов защити съпартиеца си Дончев, казвайки: "Ако Томислав Дончев беше назначил брат си докато беше кмет на Габрово, щяхме да сме съгласни с всички твърдения на БСП, щяхме да вземем и отношение". Тогава Цветанов допълни, че има сценарий, който БСП подготвя и чиято цел е да всее разкол между него и Бойко Борисов. 

Защо точно Цветанов и Рашидов?

Според запознати, Томислав Дончев реагира точно срещу заместник-председателя на ГЕРБ и депутата Рашидов по няколко причини.

Всичко започва през 2014-а, когато Националният дворец на културата е под опеката на Вежди Рашидов в качеството му на министър на културата, а за директор е назначен Мирослав Боршош. Търканията между скандалния шеф на НДК и министъра са повод в средата на 2015-а Томислав Дончев да поиска да стане принципал на Двореца. Причината - предстоящата подготовка за Европредседателството и свързаните с това ресурси. 

Въпреки, че не заверява годишните финансови отчети и знае състоянието на дружеството, както и сериозното увеличение на загубите - не вади наяве това и не предприема мерки. По времето, по което Томислав Дончев е принципал, се осъществява и скандалната обществената поръчка, предмет на делото срещу Мирослав Боршош. Дончев е бил наясно, че поръчката е компрометирана.

Нещо повече - с промени в устава Томислав Дончев е упълномощил изпълнителния директор на НДК Боршош да одобрява безлимитни харчове. Преди измененията от 2015-а, когато НДК отива в сферата на влияние на Дончев, Боршош е имал право да се разпорежда самостоятелно само със средства до 50 хил. лв. Всичко над тази сума е трябвало да мине през одобрението на Съвета на директорите на НДК. 

Към днешна дата Мирослав Боршош е подсъдим за нарушенията в Двореца. Сигнал към Прокуратурата бе подаден и по отношениe на Томислав Дончев. В него се цитират прессъобщения, публикации в сайтове и разширени репортажи от заседанията на временната парламентарна комисия за НДК. В документа фигурира и цитат от изказване на самия Дончев, че носи своята отговорност. Това подателите на сигнала определят като своеобразно самопризнание, че той е неглижирал умишлено финансовите нередности, оправдавайки се с постигнати резултати в сферата на културата, чиито стойности трудно могат да бъдат измерени. В подадения през 2017-а година сигнал има искане към Сотир Цацаров да разпореди извършването на досъдебно производство, в което да се прецени дали Томислав Дончев да бъде привлечен също като обвиняем.

Вицепремиерът така и не бе привлечен като обвиняем в качеството си на принципал на НДК. Дончев е само свидетел по делото и ще бъде разпитан през април. Междувременно, институцията отново мина под крилото на Министерство на културата. Премиерът Борисов не поиска оставката на Дончев, а колегите на политика по-скоро заеха защитна позиция. Източници от средите на управляващите коментират обаче, че вицето на Борисов е останал с убеждението, че скандалът с Боршош е придобил популярност именно, за да може НДК да се върне към културното ведомство.

В периода около скандалите с НДК Томислав Дончев намира подкрепа от медии и кръгове, приближени на бъдещия посланик в Израел и близка до Боршош Румяна Бъчварова, както и на БСП. Неочакваната подкрепа отляво идва като благодарност за това, че като принципал на НДК Дончев е помогнал приближената на Деница Златева Ия Петкова-Гурбалова да остане в ръководството на културната институция. И до ден днешен дъщерята на бившия областен управител на Пловдив Тодор Петков е в Съвета на директорите на НДК. Любопитен факт е, че Петкова-Гурбалова бе конкуренция на Дончев в битието си на кандидат в листата на БСП на евроизборите през 2014-а.

Макар и засега да успява да излезе сух от скандалите около Мирослав Боршош, Томислав Дончев съзнавал, че мястото му в първите редици на ГЕРБ е застрашено. Именно по тази причина през 2016-а вицепремиерът е започнал стратегически действия, които да бетонират мястото му в партията и да разширят влиянието му.

Сега - вицепремиер, утре - премиер

В кръговете на управляващите отдавна се говори, че Томислав Дончев започва усилено да формира ядро от приближени кадри. Вицепремиерът и хората около него преди три години започват да прислачват към себе си ключови фигури от младежките структури на ГЕРБ в страната. На повечето от тях са им обещавани места в държавната администрация и им е разказвано, че е възможно Бойко Борисов да се кандидатира за президент на изборите през 2016-а. При тази хипотеза, според кръга “Дончев”, ще се наложи рокада в правителството. И именно Томислав Дончев бил фаворит за премиер на страната.

Хипотезата така и не се реализира, тъй като за кандидат на ГЕРБ бе избрана Цецка Цачева - третият участник в “Апартаментгейт”. При обявяването на кандидатурата й приближеният на Румяна Бъчварова и т.нар. “протестъри” сайт “Терминал 3” тогава извади първи новината за Цачева, бързайки да я “изгори” с думите:

“Парадоксалната ситуация, до която се докара ГЕРБ след 2 години управление, е, че никой с авторитет, експертиза и собствена политическа експозиция, пък било то и в рамките на ГЕРБ, не иска да се идентифицира с партията и да бъде номиниран от нея.”

Именно същият сайт потвърждава намеренията на Дончев:

“Възможен вариант е бил и Томислав Дончев. Наши източници твърдят, че той бил склонил единствено да стане премиер, ако в крайна сметка Борисов реши да се кандидатира.“

"В рамките на материала приближената до Бъчварова и Дончев медиа започва и атаката срещу заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според твърденията на “Терминал 3” Цветанов настоявал на всяка цена да стане председател на Народното събрание и това му е било обещано. Три години и две имена по-късно, Цветанов така и не е парламентарен шеф.

Източници от партията твърдят, че Цветан Цветанов никога във времето не е изразявал желание да става председател на Народното събрание. Плановете на Томислав Дончев обаче все още били актуални. 

При разговорите в партията за предстоящите европейски и местни избори вицепремиерът е поискал част от приближените му да получат избираеми места в листите. Това му е било отказано, поради което Дончев е изпаднал в ситуация, в която може да загуби своята сфера на влияние. 

“Три години са дълъг период, а вицето няма вече как да мотивира подръжниците си, след като почти никой от тях няма шанс за растеж в държавното управление или европейските институции”, заявяват източници, близки до ГЕРБ.

Причина за отказа хората на Дончев да получат места в листите са скандалите около създаването на държавен орган за пътна безопасност. През септември бяха тиражирани материали, според които Томислав Дончев бе заподозрян в схема за усвояване на 4.5 млн. лева от камери по пътищата, в която е свързан т.нар. Институт за пътна безопасност.

След като оглави мегаструктурата, обявена от Дончев, институтът трябвало да оказва натиск върху ведомствата за усвояване на сериозни пари около посочените от тях нередности по пътищата. Самият институт се обяви и срещу кандидатурата за вътрешен министър на Младен Маринов. Запознати твърдят, че това също е част от вътрешнопартийните игри, които лагерът на Томислав Дончев играе.

Според разкритията от септември, идеята е била да се наложи нов доставчик на следващите 50 камери за скорост, който е регистриран в Габрово - родният град на Дончев.

Отрязването на мераците на вицепремиера за влияние при определяне на листите вероятно го е накарала да играе “ва банк”. При такава хипотеза дори загубата на евроизборите би била от полза за него, тъй като ще го постави в благоприятна позиция в партията. Сгъстяването на облаците пред Цветанов би могло да отвори вратата на Дончев към заместник-председателското място в ГЕРБ и лидерство на предизборния щаб - позиции, за които вицепремиерът също е изразявал апетит назад във времето.

До момента скандалната версия не е коментирана официално. През седмицата обаче се очакват още реакции в партията - най-малкото, защото структурите на ГЕРБ стават все по-объркани, а думите на Томислав Дончев по БНР са сигнал за открита война. На различни места в страната пък вече готвели писма и акции в подкрепа на Цветанов, твърдят източници, близки до ГЕРБ.

Novini.bg
15965 52

Свързани новини

Коментари (52)

Добави коментар

2019.03.26 | 08:12

8943

Един свестен човек,нормално е да го оплюят некадърниците и ламтурниците.Дончев,ти си свестен човек продължавай напред

2019.03.26 | 12:47

9227

Дончев, продължавай да крадеш, конкурентът ти по крадене Цецо Корумпето е вече извън играта.

Judith#

2019.03.26 | 10:18

9073

Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето.

повече тук.------------->> T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m

БСП ВИЗИЯ за ОБИРА на БЪЛГАРИЯ

2019.03.25 | 10:34

8454

БСП УБИВАХА ХОРА, ЗА ДА ИМ ВЗЕМАТ АПАРТАМЕНТИТЕ. КРАДЯХА ПРЕДПРИЯТИЯ И КУФАРЧЕТА, ЗА ДА СИ КУПУВАТ.
ДА НЕ НИ УЧАТ НА МОРАЛ!!!
МАФИЯТА на Баневи,Арабаджиевите перачи на пари,Стайковите бандити и пласьори на цигари и алкохол без бандерол очичките всички барабар с Циганите са на хранилка при БКП/БСП Първо забранявахте на хората да ходят на черкви убивахте ги със атентати,след това дойде ЛукановБСП създаде червената мафия и разграби и распредели ЧЕРВЕНИТЕ БСП КУФАРИ,след това пак се докопахте до власта дойде ВИДЕНОВ БСП тогава ограбихте спестяванията на Българите фалирахте Банките нямаше откаде да си купим портокали като малки сме чакали с нетърпение да доиде нова година за да ни докарат изгнили портокали насипно с една газка хората се редяха за хлеб на опашки ,Распродадохте земите през станишково БСП време по морето и сега дойде време да строите и да хвърляте бомби.знаем много добре как са се случвали нещата,открадохте КТБ по орешарско БСП време и ся със мръсните пари съботирате България,ноВреме е комунистите да се разплатят с НАРОДА. Истината, която крият: Рекорд на нелегално изнесени 24,500 млрд. Уникален хаос и безконтролността на управление по време на премиера С. Станишев, финансов министър Пл. Орешарски при двата мандата на Г. Първанов. Председател на бюджетната комисия в парламента е Й. Цонев. Общо с Тройната коалиция, резултатът е смразяващ за държава като малка Б-я 55-60 млрд. $+Сключени неизгодни договори. В тези договори има клаузи, които трябва да се спазват и ББ трябва да плаща като поп. Подареният бълг.държавен златен резерв на Москва от Живков и над 100 млрд.+пенсионният фонд и др.по време на фалита. Днешна Б-я е понесла тази загуба заради безконтролното у-ние по това време и олигарсите, които безконтролно и директно са я ограбвали. Днес, не питайте защо е бедна Б-я и как Р. Гечев, Станишев, Р. Петков, братя Милен и Г. Велчеви (владеещи черноморието), Нинова, Първанов и т.н.са милионери. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ШАЙКА. Комунистите създадоха корупцията, олигарсите и КТБ, което си фалираха. Защо Нинова и сие са гласували да не се търси отговорност за откраднатите евро фондове по време на тяхното у-ние? На финала, награда за пладнешките грабежи стават евродепутати. Наглостта им няма край, вече се предлагат и обвиняеми. Г. Свиленски Рогачев, разплалете се вие с НАРОДА. ВЪРНЕТЕ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ Б-Я. Няма да има предсрочни избори и победа няма да имате. Народът няма да ви позволи повече своеволия и грабежи. Бедният НАРОД НЕ ВИ ИСКА!!! няма да ви се получат нещата ще лежите там където ви е мястото БСП КРАДЦИ

Roki

2019.03.26 | 09:14

9004

Мръсен Гербав Парцал,Умрете долни подлоги на Гроп,!!!Само БСП Е АЛТЕРНАТИВАТА ЗА ТАЗИ ОГРАБЕНА И СМАЧКАНА СТРАНА.Време е ГРОП ДА ИЗЧЕЗНЕ ЗАВИНАГИ И ВРЕМЕТО ИМ ИДВА.РАЗПАД И ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ КРАДЛИВИ И ГНУСНИ ГЕРБАВИ УРОДИ!!!

2019.03.26 | 07:11

8933

нали знаеш,че никой няма да си направи труда да го прочете.но ти си изкарай надника и се наяж и днес.няма проблем,но не гаранрирам за утре.

пурко

2019.03.26 | 04:48

8928

Промиване на мозъци и внушения за търкания в ГЕРБ. Това пряко обслужва интересите на БКП. А народ който позволява комунистите да му говорят за морал, такъв народ наистина "е обречен на комунизъм". Както преди доста години първата жена министър-председател на България предрече.

Истината

2019.03.26 | 01:11

8924

Всичко е вътре и с двата крака, нема кой да ги съди, и кой да ги тепа!!! ГАДОВЕ МРЪСНИ И НАГЛИ!!!

Умник Гюро

2019.03.25 | 13:19

8570

Нас ни интересува повече кога БКП/БСП-терористи ще бъдат обявени извън закона заради стотиците хиляди избити невинни българи? Кога този про-руски и сатанински геноцид над българския народ ще спре?

Батката

2019.03.26 | 01:06

8923

Ти до сто(100), можеш ли да изброиш бре, ИДИОТ!!!

2019.03.25 | 17:34

8755

Криминалната групировка SIC(ГЕРБ) беше до тук.

Анонимен(нерегистриран)

2019.03.25 | 16:58

8732

A на Господин Борисов да му кажа, че всички са комунисти и от бкп преминаха в сдс, ндсв и сега са в герб, при сдс по-добре турчин отколкото комунист, а сега сложете си турското знаме, това ако не е лудост, здраве му кажи, това са хора българи от бкп, то и същото е и в дпс, комунист до комунист, възродители, и затова четем в чуждите медии за ББ че е харизматичен, но популист, харесван, и ние го харесваме, но една причка пролет не прави, да сте живи и здрави за вас парите, за нас сълзите, колкото повече ни удряхте, толкова повече ставахме като камък, не аз, мнозина, плачат у домовете си, вие сте убийци,

112

2019.03.25 | 16:42

8721

дпс и герб заедно крадат до полуда

Гост(нерегистриран)

2019.03.25 | 16:41

8719

Рано или късно всичко ще ви се върне. . .
Не на Томислав Дончев, а именно на вас, алчни хора без морал, арогантни, невъзпитани, прости, нагли, крадци, знаем ви поименно, 0000000000000 това сте за мен, и рано и или късно сто пъти ще ви повтарят, че всичко ще ви се върне, ако не на вас на деца, внуци, няма да ви подмине , нагли същества ,

Добави коментар