Съвременните кибератаки са много разнородни, според експерти

  • 16 март 2019 13:03

  • 400
  • 1
Съвременните кибератаки са много разнородни, според експерти
© Pixabay

Съвременните кибератаки са много хетерогенни, нямат елементарен характер, а разнообразен, започват под една форма, преминават през друга и завършват по съвсем различен начин, каза днес във Варна доц.Радослав Йошинов от БАН. Той е сред лекторите на научния форум по представянето на проекта "Черноморската академия за сигурност" на Варненския свободен университет, който започна днес в крайморския град. Сред участниците са водещи експерти, учени и изследователи от Израел, Европейския съюз, САЩ и България.

В рамките на форума ще бъдат представени новите магистърски програми на университета "Киберсигурност" и "Интелигентни системи за сигурност", чиято задача ще бъде да подготвят висококвалифицирани специалисти за противодействие на киберпосегателства.

Няма панацея срещу хакерите, но това не означава, че не е възможно да има сигурна реакция и отпор, посочи Йошинов.

Позицията му бе подкрепена от Ариел Коен от Израел, който е сред най-добрите експерти по сигурност в света. Той посочи, че предимството обикновено е на страната на хакерите, тъй като те атакуват. Задачата на киберотбраната на национално ниво на първо място е да разбере, че има атака, обясни Коен. По думите му следващата стъпка е да има специалисти, които да могат да се справят с виртуалното нападение по най-бързия и ефикасен начин. Като особено важно Коен посочи още международното сътрудничество и разузнаването.

Кибератаките са като болест и с тях можем да се справим по същия начин - чрез изследвания и образование, каза израелският експерт.

По думите му третият важен фактор е наличието на адекватни технологии, с които да бъдат неутрализирани хакерите.

Последвайте канала на

Нора Виткова
400 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
KarynFaulk

2019.03.16 | 14:23

1

Google плаща $ 17,000 до $ 22,000 на месец за онлайн работа от дома си. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 20544 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени напълно към по-добро!

Виж какво правя ......... >>>> w­w­w­.­W­e­­b­J­o­b­­3­3.­c­o­m

Добави коментар

Водещи новини