Новото киберкомандване на НАТО ще бъде в оперативна готовност до 2023 г.

  • 16 октомври 2018 18:33

  • 1368
  • 1
Новото киберкомандване на НАТО ще бъде в оперативна готовност до 2023 г.
© gettyimages

Новото командване на НАТО за възпиране на компютърното хакерство ще бъде в пълен състав до 2023 г. и ще може да извършва свои кибератаки, но алиансът още спори по какви правила да става това. Това заяви натовски генерал, цитиран от Ройтерс.

"Това е развиваща се област и заплахите нарастват", каза генерал-майор Волфганг Ренер, който отговаря за новия Кибернетичен оперативен център в Монс, Белгия.

"Ние трябва да сме подготвени, да може да извършваме операции в киберпространството. Вече минахме отвъд защитата и превенцията", заяви генералът от германските ВВС по време на кибер конференция на НАТО.

По данни на Агенцията за комуникация и информация към Алианса натовските комуникации и компютърни мрежи стават всеки месец обект на стотици големи хакерски атаки. Експерти казват, че Русия, Северна Корея и Китай постоянно усъвършенстват своя хакерски инструментариум и софтуеър за шпионаж.

По-рано този месец западни правителства обвиниха Русия, че е извършила масирана хакерска кампания по света. Това предизвика промяна в стратегията на НАТО, а страните членки започнаха да търсят отговори. Вчера Европейският съюз обсъди начини за възпиране на хакерите, вкл. чрез налагането на икономически санкции. Досега трансатлантическият съюз не разполагаше със свои кибероръжия и на 31 август т.г. бе обявено създаването на центъра в Монс. Оттогава досега САЩ, Великобритания, Естония и други съюзници са предложили своя кибернетичен потенциал, припомни БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1368 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ас

2018.10.16 | 21:45

1
сащ дето подслушват целия свят да нямат кибер оръжия. айде хванахте ни за канарчета. изтъркани цигански номера агресорите все да се правят на жертви.
много удобно с тия хакерски атаки. кой може да знае имало ли е, нямало ли е. могат всеки ден да тръбят по график без да има нищо. недоказуемо е това. не е като да гръмне бомба някъде

Добави коментар

Водещи новини