Мария Габриел: Важно е да инвестираме в цифровите умения на хората

  • 15 март 2019 12:34

  • 334
  • 6
Мария Габриел: Важно е да инвестираме в цифровите умения на хората
© Булфото (архив)

Ако не инвестираме в цифровите умения на хората, никога не бихме могли да достигнем очакваните резултати за цифровата трансформация. Това заяви българският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова на срещата си в УНСС на тема "Образованите млади хора - капитал за Европа".

Габриел посочи, че днес само 44 процента от европейските граждани имат основни цифрови умения, а след 2020 г. 90 процента от работните места ще изискват основни цифрови умения. Тя припомни, че през юни 2018 г. е стартирала пилотен проект "Цифрова възможност", който предвижда платени от ЕК стажове за до 6 хиляди студенти до края на 2020 г. Целта е да привлечем не само IT специалисти, искаме и студенти от други специалности, които да получат допълнителна възможност за реализация, обясни Габриел. До този момент са договорени над 1800 стажа.

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова припомни и друга инициатива - Европейската седмица на програмирането, която се организира между 15 и 20 октомври всяка година. Цифровите умения ще бъдат темата и на следващите пет години, когато ще говорим за цифрова Европа, в центъра на която се намират хората с необходимите умения, отбеляза тя.

По думите ѝ днес в Европа липсват 350 хиляди IT специалисти, а през 2020 г. те ще бъдат 500 хиляди. Тя предлага в рамките на следващия бюджет на ЕС да има нова програма - "Цифрова Европа" с бюджет от 9 млрд. евро за пет области - изкуствен интелект, кибер сигурност, супер компютри, цифрови умения, дигитални иновационни хъбове. 

Еврокомисарят обърна внимание и на киберсигурността и отбеляза важността на това да имаме рефлекса на киберхигиената. Киберсигурността е приоритет за ЕК и в рамките на една година изминахме сериозен път, отбеляза Габриел. Тя припомни, че през септември тя и екипът са направили първото законодателно предложение в областта на киберсигурността, което влиза в сила през май тази година. То предвижда киберагенция с постоянен мандат, с над 50 процента увеличение на бюджета и на човешкия ресурс, с оперативни задачи, възможност за държавите членки да поискат да установи уязвимостите и да даде помощ, както и за първи път европейска рамка за сертифициране на продукти и услуги. 

Габриел информира, че има селектирани четири пилотни проекта във връзка със създаване на европейски киберцентър по компетентност в Брюксел, който да се базира на работата на европейска мрежа от национални центрове. В тези 4 проекта има и българско участие. 

Пред студентите Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова коментира и темата за фалшивите новини. Този феномен винаги е съществувал, но има две нови измерения - скорост на разпространение и мащаби, и оказва много негативно въздействие върху нас като общество, отбеляза еврокомисарят и допълни, че дезинформацията руши доверието. Тя отбеляза, че вече е изготвен кодекс за борба с дезинформацията, но подчерта и необходимостта от медийна грамотност. Габриел цитира данни, според което в Европа 75 процента от младите хора между 15 и 24 години признават, че не могат да отличат фалшивата от истинската новина.За първи път следващата седмица между 18 и 22 март ще организираме европейска седмица на медийната грамотност, каза тя.

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова засегна и темата за Западните Балкани и изрази удовлетворение, че тя и екипът ѝ са предложили в стратегия за ЕС през февруари 2018 г. цифрова програма за Западните Балкани, а в София четири месеца по-късно е бил съгласуван и план за действие. От януари и Западните Балкани са включени в програмата "Цифрова възможност".

Голямата инициатива остава намаляването на цените на роуминга между Западните Балкани и ЕС.

Нашата цел е бързо да бъде приложена пътна карта, според която стартираме с намаляване на цените на данните и искаме след юли 2019 мегабайт да струва 70 евроцента, през 2020 г. да стигнат 45 цента, а 2021 г. - 20 евроцента.

Целта е на 4 април по време на дигиталната среща на върха за Западните Балкани в Белград да бъде подписано новото споразумението между 6-те страни, за да пристъпим към намаляване на цените, информира Габриел, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
334 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Асанчо кючека

2019.03.15 | 14:04

6

Ши сабира джилязу сифруву

2019.03.15 | 13:32

5

Значи един пенсионер като се научи да чати във фейсбук и това ще развие европейската икономика.

2019.03.15 | 13:30

4

Сега е 2019 година "и само 44 процента от европейските граждани имат основни цифрови умения", "а след 2020 г." ТОЕСТ ОТ ДОГОДИНА "90 процента от работните места ще изискват основни цифрови умения" КАКТО И ДО ГО ПОГЛЕДНЕШ ТОВА Е ЕДНА ГОЛЯМА ГЛУПОСТ КАЗАНА ПУБЛИЧНО, НЕВЪЗМОЖНО Е И НЯМА КАК ДА СТАНЕ

2019.03.15 | 13:27

3

ИНВЕСТИЦИИТЕ В ЕЛЕМЕНТАРНИ КОМПЮТЪРНИ УМЕНИЯ НЯМА ДА ДОНЕСАТ ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

аз

2019.03.15 | 13:08

2

цифрова патка живееща и тя в паралелен свят

Stamat

2019.03.15 | 13:07

1

Това може да върви като разговор в развитите икономики, но тук става само за смях! Нека се огледа по улиците, особено в малките населени места и ще й секна мерака за такива приказки и стойки!

Добави коментар

Водещи новини