Мария Габриел: Трябва да има общоевропейски подход към киберсигурността

  • 11 март 2019 10:43

  • 275
  • 0
Мария Габриел: Трябва да има общоевропейски подход към киберсигурността
© Novini.bg

Днес основният въпрос е не само да очертаем какви са предизвикателствата и новите реалности, но и да дадем повече отговори, да кажем какъв е нашият отговор на тези предизвикателства. Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова при откриването на конференция на тема "Киберсигурността в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи", предаде репортер на Novini.bg

През 2013 година беше публикувана първата европейска стратегия за киберсигурност. 6 г. по-късно можем да кажем, че киберсигурнстта не е разговор между няколко експерти, а е част от ежедневнието ни и ще бъде по-важнa тема с всяко ново свързано устройство. Всяко ново свързано устройство означава повече рискове, но и повече възможности, заяви Габриел.

По думите ѝ през последните години киберсигурността се подобрява.

Все още над 80% от европейските компании не знаят дали са били обект на хакерска атака. 44% от европейците имат основни цифрови умения. Затова трябва да има мобилизация на всички нива, за да може, инвестирайки в уменията на гражданите, да инвестираме в собствената си сигурност, посочи българският еврокомисар.

Няма държава членка, която може да се справи сама с предизвикателствата в областта на киберсигурността. Трябват координирани действия. Всички искаме обединена, но и по-киберсигурна Европа, каза Габриел.

Изправени сме пред общи заплахи, затова трябва да търсим общи решения. Трябва да бъдем бдителни и да предприемем изпреварващи действия. Трябва да има общоевропейски подход по отношение на киберсигурността, защото кибератаките не признават граници, заяви още Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Тя отбеляза, че акцентите за адекватна реакция на кибератака са координиран отговор, споделяне на информация за ситуацията и координация на публичната комуникация.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини