Одобрена е българската позиция за предстоящи заседания на Съвета на ЕС

  • 13 март 2019 13:37

  • 192
  • 0
Одобрена е българската позиция за предстоящи заседания на Съвета на ЕС
© Getty Images/Guliver (архив)

Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика, което ще се състои на 15 март в Брюксел. Очаква се да бъде постигнат частичен общ подход по Регламент относно Европейския фонд за приспособяване към глобализацията. Ще бъде проведена дискусия за Европейския семестър през 2019 г. Ще се дискутират темите за необходимите действия в контекста на Европейския стълб на социалните права с цел установяване на по-добра връзка между политиките в областта на заетостта и социалната закрила и развитие на инструментите за създаване на качествени работни места. Ще се обсъдят и реформите за целите на ефективната борба с безработицата, съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на заседанието на Съвет "Общи въпроси" на 19 март ще се проведе политически дебат по следващата Многогодишна финансова рамка на Съюза, Инструмента за предприсъединителна помощ и ще се обменят мнения по дневния ред на редовното заседание на Европейския съвет на 21- 22 март 2019 г. Председателството ще представи Актуализирана пътна карта за Европейския семестър за 2019 г. и на Европейския съвет ще бъде предаден Проект на препоръка относно икономическата политика на еврозоната. В Брюксел Съвет "Общи въпроси" ще заседава и по чл. 50, като се предвижда обсъждане на актуалното състояние на преговорите с Великобритания.

Съветът на ЕС по земеделие и рибарство ще заседава на 18 март в Брюксел. Министрите ще продължат с дискусиите по пакета за реформа на ОСП след 2020 г., по-специално по Регламента за стратегическите планове, Хоризонталния регламент и Регламента за общата организация на пазарите на селскостопански продукти. Очаква се да бъдат обменени мнения и по темата за биоикономиката въз основа на формулирани от румънското председателство въпроси. Словенската делегация, подкрепена от България, Хърватия, Кипър, Гърция, Малта и Португалия ще представи общ документ относно необходимостта от по-голяма финансова подкрепа за дребномащабния крайбрежен риболов по линия на новия Европейски фонд за морско дело и рибарство след 2020 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини