Одобрено е Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие

  • 13 март 2019 13:11

  • 246
  • 0
Одобрено е Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие
©

Правителството одобри Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие при условие за последваща ратификация, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Към настоящия момент Рамковото споразумение е подписано от почти всички държави-членки, с изключение на: България, Финландия, Полша и Швеция. То предвижда възможност за последващо присъединяване на държави-членки. Инициативата е свързана със затрудненията на част от държавите-членки (в т.ч. и България) по време на грипната пандемия през 2009 - 2010 г. да осигурят антивирусни средства и пандемични ваксини. Правно основание е чл. 5 от Решение № 1082/201 З/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 22 октомври 2013 година за сериозните трансгранични заплахи за здравето и за отмяна на Решение № 2119/98/ЕО.

Споразумението е рамка, която дава възможност на присъединилите се държави-членки съвместно да провеждат бъдещи тръжни процедури законкретни мерки за медицинско противодействие при трансгранични заплахи за здравето (противовирусни препарати, ваксини и др.).

Правителственото решение цели осигуряване на нужните количества от мерките за медицинско противодействие при евентуални бъдещи трансгранични заплахи за здравето. България ще се счита за страна по Споразумението след неговата ратификация от Народното събрание.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини