Радев и Борут Пахор: България и Словения споделят обща отговорност за приобщаването на Западните Балкани към ЕС

  • 11 март 2019 18:29

  • 295
  • 2
Радев и Борут Пахор: България и Словения споделят обща отговорност за приобщаването на Западните Балкани към ЕС
© Прессекретариат на държавния глава

България и Словения споделят обща отговорност за утвърждаването на сигурността и стабилността в Западните Балкани и за приобщаването на своите съседи от региона към процесите на европейска интеграция. Това беше общата позиция на президентите Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Борут Пахор, които проведоха среща днес в Любляна. Българският държавен глава е на официално посещение в Словения по покана на президента Пахор.

Разширяването на ЕС и НАТО с държавите от Западните Балкани е ключов фактор за стабилността и просперитета на нашия регион и усилията на България в тази насока ще бъдат продължени по време на Словенското председателство на Съвета на ЕС през втората половина 2021 година. Това съобщиха от пресцентъра на президенството. 

По думите на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на „националното помирение, насърчаването на политическия диалог и изграждането на отношения на добросъседство на Балканите нямат алтернатива и са задължителни стъпки за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция“.

„Освен между държавите от региона, националното помирение трябва да се случи и във вътрешен план за всяка отделна страна в Югоизточна Европа“, подчерта още българският президент. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на поздрави Борут Пахор за неговата инициатива за създаването на Паметник на жертвите от всички войни в Словения и за проявената воля за нейната реализация. „Деполитизирането на историята трябва да се случи, за да не служи тя отново на користни интереси, да не се използва за преднамерено разделение на обществото и да не влияе негативно върху съвременните обществени процеси“, подчерта още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

И двамата президенти откроиха необходимостта дебатът за бъдещето на Европа да доведе до изграждането на сигурен, солидарен и силен Европейски съюз. Според българския държавен глава Европа е изправена преди много външни предизвикателства, но най-значителни са именно темите, свързани със способността на ЕС да запази единството и солидарността и да върне доверието в способността на европейските институции да решават проблемите на гражданите. “Европейските граждани могат да бъдат приобщени към ЕС само ако институциите фокусират работата си върху техните проблеми, а не върху самите себе си“, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава добави, че по-малките страни в ЕС трябва да могат да участват много по-активно както във формирането на общите европейски политики, така и в общите проекти, насочени към индустриална, научна и икономическа интеграция.

Като позитивна тенденция в отношенията на България и Словения беше откроено нарастването на двустранния стокообмен, който надхвърля 400 млн. евро, както и на туризма. Във водената от българския президент делегация в Словения са включени представители на над 30 български компании, както и представители на институциите насърчаващи контактите между бизнеса, които участваха в Словенско-български бизнес форум в столицата Любляна.

Отличното сътрудничеството на България и Словения в областта на енергетиката създава предпоставки за много по-активен диалог в тази област, беше посочено от Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Борут Пахор. Българският президент потвърди подкрепата на страната ни за проектите, които водят до енергийна диверсификация в нашия регион, за постигане на по-висока сигурност в доставките на енергийни ресурси и на по-изгодни цени за потребителите.

Перспективите за разширяване на двустранните контакти и обмена в областта на образованието и науката също бяха обсъдени по време на срещата на двамата президенти. “Трябва да направим така, че на Балканите да имаме повече образователни възможности и научният обмен в региона да е с високо качество, за да може младите хора да не търсят реализация извън нашите страни, а да реализират своя огромен капацитет именно в нашия регион”, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Президентът Борут Пахор потвърди интереса на Словения за задълбочаване на връзките между двете страни в сферата на науката, образованието и културата.

По-рано през деня президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и неговата съпруга Десислава Радева Десислава Радева Десислава Радева е съпругата на действащия президент на Република България Румен Радев. Родена бяха посрещнати с официална церемония от словенския държавен глава Борут Пахор и съпругата му Таня Печар.

В рамките на официалното си посещение в Словения българският президент проведе срещи и с министър-председателя Мариан Шарец и с председателя на парламента Деян Жидан.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
295 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2019.03.12 | 01:17

2

Бодигардът Деси си опресни словенския език. А Фатмак Радев ръси поредните тъпотии.

2019.03.11 | 20:06

1

ФАТМАК ПОМАЧОР

Добави коментар

Водещи новини