Радев: Нивото на амбиции за отношенията между Словения и България е високо

  • 11 март 2019 15:42

  • 374
  • 3
Радев: Нивото на амбиции за отношенията между Словения и България е високо
© Булфото

Нивото на амбициите за нашите двустранни отношения и за отношенията на бизнеса между Словения и България е високо.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който заедно със словенския си колега Борут Пахор откри днес в Любляна Словенско-български бизнес форум. Имаме много предпоставки, които сочат това - регулярният диалог на най-високо политическо ниво, фактът, че миналата година открихме в София посолство на Словения, а също миналата година президентът на Словения лично откри директната авиолиния между Любляна и София, посочи Радев. Българският държавен глава пристигна днес на двудневно официално посещение в Словения и е придружаван от бизнес делегация.

В нея са включени редица представители на български компании в областта на информационните технологии, туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и други, които ще обсъдят със свои партньори от Словения реализацията на общи проекти. В бизнес форума в Любляна участват и над 70 словенски фирми.

Радев посочи, че двустранният стокобмен вече е над 420 милиона евро, но потенциалът е много по-голям. Той отбеляза, че може да се направи много повече чрез задълбочаване на бизнес контактите, увеличаване на взаимните инвестиции, търсене на нови ефективни взаимноизгодни форуми на икономическо и бизнес сътрудничество, как заедно да произвеждаме, да развиваме нови идеи, заедно да излизаме на трети пазари. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че двете страни имат много общи неща.

Освен общите славянски корени, близките традиции и култура, президентът отбеляза, че и Словения, и България са експортно ориентирани икономики и нашият основен партньор е ЕС. Развиваме сходни приоритети в нашата икономика - автомобилната индустрия, производството на авточасти, туризма, ай ти сектора, туризма, посочи президентът, който отбеляза възможностите на нашата страна за спа туризъм.

Той посочи, че двете страни могат да научат много една от друга. Радев каза също, че общият им призив със словенския президент е, когато говорим за свързаност в нашия регион, да не се ограничаваме само със свързаност в транспорта, в енергетиката, в съобщенията, а да мислим как да свързваме младите хора чрез наука и образование.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
374 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2019.03.11 | 17:43

3

Бодигардът Деси си опресни словенския език. А Фатмак Радев ръси поредните тъпотии.

wtf!?!?!??!

2019.03.11 | 16:19

2

"нивото на амбиции" .......WTF , идиот?!?!?!?

Уффф

2019.03.11 | 16:07

1

Пак екскурзия!!Деса има нужда, а фатмачето на решетников е ПРОСТ ФИГУРАНТ с наполеоновски комплекс!!Този така и не разбра,че само с декламации не става!!ПРОЧЕТИ КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, тъп фатмак!!Е,ако можеш ...

Добави коментар

Водещи новини