Майката на убитата Дарина: Да бъдат изградени денонощни кризисни центрове за жертви на домашно насилие

  • 11 март 2019 16:50

  • 2536
  • 0
Майката на убитата Дарина: Да бъдат изградени денонощни кризисни центрове за жертви на домашно насилие
© Pixabay

 Жени се обединяват срещу насилието, като внасят предложение за промени в Наказателния кодекс. Исканите промени идват от жертви на насилие. 

"Важни са програмите, които трябва да се внедрят – още от детската градина, където децата да бъдат подготвени, че са равни момичета и момчета, за да могат да израстнат пълноценни членове на това общество, зачитащи правото на всеки жив индивид. Искаме да бъдат изградени денонощни кризисни центрове за жертви на домашно насилие, в които има да има дежурен човек 24/7", заяви Ваня Министерска, майката на убитата от Викторио Александров Дарина. 

"Искаме и специализирани звена с полицаи и психолози, които могат да реагират на сигнал за насилие. Тези служители, трябва да бъдат и обучени на принципа на анализ на риска дали даден сигнал за насилие е фалшив или не", каза още Министерска.

"Две от нашите предложения са били отстъпления от предварително внесения като проект за изменение на наказателния кодекс и за това се налага ново внасяне на тези предложения. Криминализирането на психическото насилие беше премахнато, въпреки че присъстваше в първоначалните текстове. Психологическото насилие се криминализира като такова, ако е извършено поне два пъти. Ще продължим да се борим за правата на жените", допълни бившяит зам.-шеф на АДФИ Албена Белянова.

„Като жена и юрист не мога да си представя как една жертва ще си събира доказателства и след това ще доказва по-тежко извършеното деяние”, завърши Белянова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2536 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини