Цвета Караянчева в Кърджали: Търновската конституция е велико дело

  • 11 март 2019 14:17

  • 244
  • 0
Цвета Караянчева в Кърджали: Търновската конституция е велико дело
© Народно събрание

Председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на откри в Кърджали пътуващата фотоизложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Експозицията е представена във фоайето на театъра и ще гостува в града до 15 март.

За мен е огромно удоволствие да съм тук, сред вас, в моя град, за да представя изложбата, посветена на учредителите, отбеляза председателят на парламента.

Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на посочи, че експозицията ще обиколи всички областни градове и ще покаже на хората любопитни факти, детайли и документи от един изключително бурен период от историята ни -  от 10 февруари до 16 април 1879 г, съпътстван от ожесточени дебати между консерватори и либерали. Ще отдадем заслуженото на велики българи като Антим Първи, Тодор Икономов, Петко Каравелов, Петко Славейков, допълни тя.

„Търновската конституция стъпва на наредата, завещана от Левски по време на национално-освободителното движение. В онези трудни времена строителите на съвременна България са съумели да приемат и да ни завещаят толкова демократичен и прогресивен основен документ. И все още българската Конституция и правилникът за работа на парламента почиват на текстовете на Търновската конституция“, подчерта председателят на Народното събрание.

Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на съобщи, че на 16 април във всяко българско училище, във всеки клас, ще се проведе „Урок по Конституция“, за да бъде ознаменувана 140-та годишнина от  Учредителното събрание.

„Търновската конституция е велико дело. И нейното верую най-силно изразяват думите: „Всякой човек, независимо от какъв род, пол и религия е, свободен става щом стъпи на българска територия“, заключи тя. 

Областният управител Никола Чанев  отбеляза, че Търновската конституция е осигурила равни права на всички български граждани, независимо от техния етнос и религия. В нея са положени основите на това, което днес наричаме мирно съжителство, равенство пред закона и единство в многообразието, нещо, което ние в Кърджали оценяваме като национално богатство и което е заслуга на основателите на българската държавност, посочи той.

На събитието присъстваха народните представители от Кърджали Адлен Шефкед и Ерол Мехмед, кметът на общината Хасан Азис, ученици, учители, директори на институции, културни деятели, граждани, медии и др.

Тържествен шпалир на Гвардейците от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ посрещна председателя на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на във фоайето на театъра в Кърджали.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини