Петкова: Най-голямата гаранция, че един проект ще се случи, е да спазваме европейското законодателство

  • 07 март 2019 17:39

  • 419
  • 4
Петкова: Най-голямата гаранция, че един проект ще се случи, е да спазваме европейското законодателство
©

За наша радост постъпиха три оферти от три консорциума за изграждането на "Турски поток" на българска територия. Те са много добре познати в международното бизнес пространство. Обществената поръчка е проведена максимално публично и прозрачно. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Към момента не е ясно дали тези компании ще ползват подизпълнители, допълни тя. Има комисия, която ще направи проверка на офертите. Ценовите оферти също ще бъдат оповестени публично, увери министър Петкова.

„Цялата сума за тръбата е 2,7 млрд. лева. 484 км. ще бъде изградена от компресорна станция „Провадия” до българо-сръбската граница. В Сърбия вече са започнали строителните дейности. Когато се реализират подобни проекти се прави пазарен тест дали има полза от подобен проект, има и много ясна финансова обосновка“, заяви Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

На въпрос дали имаме гаранция, че ЕС ще разреши този проект и няма ли да стане като с Турски поток, Петкова заяви: „Всички ние сме извлекли своите поуки от Южен поток. Най-голямата гаранция, че един проект ще се случи е да спазваме европейското законодателство. Когато сме спазили всички правила няма основание да не се реализира този проект“, увери тя.

По думите ѝ с реализацията на Турски поток транзитът, който България извършваше към Турция вече няма да го има. От 1 януари 2020 г. Русия вече директно ще доставя тези количества. Ние се лишаваме от транзита на 14 милиарда кубика газ. Тук възниква въпросът какво избира България - дали да запази своето стратегическо място на пазара на газ или да се превърнем в един консуматор . Ние трябва да търсим начини за проиводсто на електроенергия, които са беземисионни“, каза енергийният министър.

Относно отработеното ядрено гориво от България, Петкова каза, че имаме договор с Русия и го извозваме там.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
419 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
матросов

2019.03.07 | 22:34

4

Добър професионален отговор ....

????

2019.03.07 | 19:47

3

"Другарко" Петкова ,КЪДЕ са ПАПКИТЕ Ви от ВРЕМЕТО преди да станете "министър",и КАКВО НАПИСАХТЕ в тях? КЪДЕ са ПЛАТЕНИТЕ "реактори",в "кашоните" или под "найлоните"? Ех,"госпожо-другарко" Петкова,Ех!? НАРОДЕ????

2019.03.07 | 18:42

2

Какво стана с бг законодателство,с бг интерес,и с БГ или я убихте окончателно ?!

Ден на помиярите

2019.03.07 | 18:33

1

Слугите смятат, че е най-важно господарите да са доволни. Това ни съобщава тази семпла женица.

Добави коментар

Водещи новини