Шефът на ВАС: Лъжа е, че актовете на ЦИК не може да се обжалват

  • 06 март 2019 07:01

  • 332
  • 0
Шефът на ВАС: Лъжа е, че актовете на ЦИК не може да се обжалват
© Булфото (архив)

Парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на върху текстове в Изборния кодекс.

С 14 гласа “за” и без нито един “против” представителите на ГЕРБ, ДПС и “Обединени патриоти” приеха отново закона. Правилата за вота бяха гласувани на среднощно заседание на Народното събрание на 14 февруари, като най-бурна реакция предизвика завишеният праг за валидност на преференцията, който я прави практически невъзможна.

На 25 февруари президентът върна за ново обсъждане текста за преференциите и ограничението машинно гласуване да има само в секциите с над 300 избиратели. Държавният глава оспори още възможността Централната избирателна комисия вече да приема върнати от Върховния административен съд решения с обикновено мнозинство.

Заседанието на комисията започна с предложение на шефа ѝ Данаил Кирилов заедно с ветото да бъде разгледан и законопроектът на ГЕРБ, който връща преференциите в досегашния им вид. ДПС обаче настоя това да се случи след гласуването на ветото в пленарна зала.

“Върнатият закон се гласува в цялост, независимо че са оспорвани отделни текстове”, подчерта юристът от президентския екип проф. Емилия Друмева. В изложение над 15 минути тя мотивира ветото на Радев точка по точка.

От ГЕРБ обвиниха миналата седмица юристите на президента, че са го въвели в заблуждения, че се отнемат права за обжалване на решенията на изборната администрация.

На заседанието присъства и шефът на Върховния административен съд Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25, който бе категоричен, че всички актове на Централната избирателна комисия подлежат на съдебен контрол както сега, така и при промените на Изборния кодекс.

“Твърденията за необжалваемост на актове на ЦИК не са верни. Винаги когато ВАС отмени решение на ЦИК, ние даваме указание как да се действа, но това указание не се изпълнява, защото не може да постигне мнозинство. И сегашната промяна за мнозинство 50+1 пак е квалифицирано, нищо, че не е 2/3. Актовете на общинските и районните избирателни комисии се обжалват пред ЦИК, ако паднат - се обжалват пред съда по място на действие. Повторно актове на ЦИК подлежат на контрол пред ВАС”, категоричен бе Чолаков пред членовете на правната комисия и хората на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, пише в-к 24 часа.

Шефът на “Информационно обслужване” Михаил Константинов пък напомни, че 1,5% от държавите в Европа използват машинно гласуване и предложи да се изчака броят им да се увеличи поне до 10%. Професорът предупреди, че ще изникнат много проблеми, дори да има само 3000 машини - колкото е заложено за евровота. “В машините се слагат флашки. Всеки, който има компютър, може да се досети веднага, че щом има флашка, може да има проблем”, заяви той.

Ветото ще се гласува още днес в пленарната зала и вероятно ще бъде отхвърлено. Така обещанието на лидера на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, че ако мнозинстото приеме ветото, социалистите ще се върнат обратно в парламента, вероятно няма да се реализира.

Последвайте канала на

Novini.bg
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини